Održana 40. sednica Gradskog veća - budžet rebalansom povećan za 10,8 odsto

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojeno je blizu šezdeset tačaka dnevnog reda. Jedna od najznačajnijih bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu – Rebalans III, a izvestilac je bila Euđenija Besu.
 
Tom Odlukom povećavaju se ukupni prihodi budžeta na 5,609,598,449 dinara, što je povećanje od 10,8 procenata u odnosu na sredstva planirana prethodnim Rebalansom II, a koja su iznosila 5,064,416,281 dinara. U odnosu na Odluku o budžetu za ovu godinu, usvojenu krajem 2018. godine, to povećanje iznosi 15,2 odsto. Tada su predviđeni ukupni prihodi planirani u iznosu od 4,871,282,912 dinara. 
 
 
 
 
Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o donošenju Plana mesta za postavljanje plutajućeg objekta – doka na reci Begej i prevezišta za čamce na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o korišćenju obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji grada Zrenjanina, Predlog Odluke o donošenju Plana mesta za postavljanje i uklanjanje objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Zrenjanina i Predlog Odluke o postavljanju i uklanjanju objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Usvajanje tih odluka u kontekstu je realizacije projekta izgradnje pristana na levoj obali Begeja, potezu kod lučnog pešačkog mosta kod naselja “Berbersko”. Izgradnja pristana deo je IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija “Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju” finansiranog od sredstava Evropske unije u ukupnom iznosu od oko 14 miliona evra.  
 
 
 
Usvojen je danas i Predlog Odluke o dopuni Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o poslovnom prostoru grada Zrenjanina, Predlog Odluke o dopuni Odluke o pijacama i Predlog Odluke o dopunama Odluke o parkiranju vozila.
 
U nastavku sednice usvojen je i Izveštaj o radu mesnih zajednica za 2018. godinu, kao i Izveštaj o poslovanju za 2018. godinu JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin, Izveštaj o realizaciji prenetih subvencija iz budžeta grada Zrenjanina u 2018. godini JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin, Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na izmene i dopune Posebnog programa o korišćenju subvencija iz budžeta grada Zrenjanina za JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin za 2019. godinu i Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin za 2019. godinu.
 
Članovi Gradskog veća usvojili su danas i odluke koje se tiču javnog prevoza, izvestaji o poslovanju javnih preduzeća izmene programa i plana rada ustanova kulture i Predlog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji grada Zrenjanina u periodu od 2019. do 2022. godine.
 
 
 
Po završetku sednice novinarima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac naglašivši da je odluka o rebalansu budžeta najznačajnija, budući da je u prethodnom vremenskom periodu Grad Zrenjanin aplicirao za sredstva kod AP Vojvodine, Republike Srbije i od određenih ministarstava obezbeđena su sredstva. 
- Ta sredstva uključena su u budžet grada, a naravno, postoji i deo sredstva koja Grad Zrenjanin kroz te projekte mora da izdvaja, to smo sada evidentirali i na osnovu toga ćemo doneti i plan javnih nabavki kako bi se raspisale javne nabavke za sve ono za šta su sredstva obezbeđena, a to su atarski putevi, čišćenje kanalske mreže, pa do izrade tehničke dokumentacije za transfer stanicu za zrenjaninsku deponiju, što je nešto što se našlo u ovom rebalansu. Ima i onih investicija koje su započete ranije, neke za koje se u međuvremenu pokazalo da su potrebna dodatna sredstva. Činjenica je da je budžet Grada veći u odnosu na planiran, a razlog tog povećanja jeste i porez na zarade koji čini preko 40 odsto budžeta grada i uvećava se, a to je jasan pokazatelj kretanja privrednih aktivnosti u našem gradu - kazao je, između ostalog, Santovac. 
 
Ukazao je i da očekuje da predsednik Skupštine grada uskoro zakaže i sednicu tog tela i istakao da će svi odbornici imati dovoljno vremena da se pripreme za sednicu.