Premijerka Brnabić podržala gradonačelnika u rešavanju višedecenijskog problema

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas postrojenje za prečišćavanje vode u našem gradu, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, predstavnicima ministarstava i rukovodstvom fabrike.
 
Nakon obilaska održan je zajednički sastanak koji je bio otvoren za javnost i predstavnike medija. 
 
 
 
Premijerka Brnabić na početku sastanka istakla da je pitanje zdrave pijaće vode lokalno pitanje, ali da zbog velike važnosti za stanovnike Zrenjanina i okolnih mesta u rešavanju učestvuje i Vlada Republike Srbije dajući određena sredstva iz tekuće budžetske rezerve kako bi postrojenje ponovo počelo da radi.   
- Izmenili smo i zakon kako bi privatni investitor  bio u mogućnosti da pruža uslugu prečišćavanja vode, imali smo neke rokove koji su se nažalost, iz jednog ili drugog razloga, produžavali, a poslednji rok koji smo imali bio je između 15. i 20. juna, s obzirom na opet neke nepredviđene okolnosti nabavke opreme taj rok produžio sada koliko razumem, rok je 10 jul - kazala je ona. 
 
 
 
 
Premijerka je navela i da je zbog problema pijaće vode u Zrenjaninu i produženja rokova imala razgovore sa predstavnicima građana, medija i da je današnji sastanak organizovan kako bi se o tome u potpunosti otvoreno razgovaralo. 
- Želim da pokažemo građanima i medijima šta sve radimo, i da vidimo zajedno šta ćemo uraditi i naravno, da očekujemo da do 10. jula krene voda za građane Zrenjanina koja je dobra za korišćenje. Ovde su danas i predstavnici građana i pre svega bi želela da čujem gradonačelnika, predstavnike investitora, ali bih se fokusirala na predstavnike građana i medije, postavite pitanje koje god želite, zajedno smo u ovome, nema strana koje su "za" i "protiv", ovo je pitanje najvažnije za građane i ovde smo da ga zajedno rešimo - rekla je premijerka Brnabić.
 
 
 
Ukazala je i da je problem vode u našem gradu višedecenijski problem, a da se ne beži od problema, niti od pomeranja rokova, ali da je najvažnije da građani o tome budu obavešteni. 
 
Brnabić je istakla da javnost mora biti upoznata sa svim što se dešava, o rokovima, razlozima za njihovo pomeranje i ko je za to dgovoran.
 
Gradonačelnik Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka i zbog toga što se problem rešava zajednički. On je podsetio da se problem pijaće vode bezuspešno rešava od 1979. godine, a da je novo postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad najpre 2017. godine, kao i da je rad obustavljen zbog problema oko garancija i različitih tumačenja ministarstava. 
 
 
 
Kazao je, između ostalog i da je postrojenje ponovo pušteno u rad krajem 2018., ali da je zbog tehničkih problema prestalo sa radom posle četiri meseca. 
- Sramota je da Zrenjaninci nemaju zdravu vodu za piće, rokovi su pomerani, voleo bih da čujem datume kada ćemo pustiti vodu i kada ćemo na svaka dva sata raditi analize, a zatim i da zabrana korišćenja vode bude ukinuta - rekao je Janjić i zahvalio premijerki Ani Brnabić na podršci.
 
Rekao je i da će problem snabdevanja zdravom pijaćom vodom biti rešen i kada su u pitanju stanovnici naseljenih mesta, kao i da se 1.100 kilometara vodovodne mreže u gradu ispira kako bi, kada počne isporuka vode iz novog postrojenja, voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta u svim delovima grada. 
 
 
 
Tokom sastanka Aleksandar Jankov, predstavnik građana rekao je da se u Zrenjaninu prvi put razgovara na ovakav način o jednom veoma važnom pitanju, dok je Aleksandar Korovljev, šef odborničke grupe "Dosta je bilo" u zrenjaninskoj Skupštini grada postavljao pitanja investitoru.  
 
Nenad Obradović, direktor "Sinerteka" koji je investitor, rekao je da je do probijanja rokova došlo zbog toga što je došlo do otećenja na reversnoj osmozi i do zagušenja filtera, a da dobavljači kasne sa isporukom dela opreme koje je tokom rada oštećena i da je i njima, kao investitoru, stalo da postrojenje što pre krene sa radom.
 
Suvlasnik, Oliver Zeveđi rekao je rokom sastanka da su bankarske garancije još jedan od razloga zbog čega moraju biti brzi.
 
Premijerka Ana Brnabić poručila je na kraju sastanka da će sedinom jula ponovo doći u naš grad i istakla da je ponosna što se rešava jedan od najznačajnihih problema u gradu.