Janjić u Knićaninu: ulaganja u gasifikaciju 14 miliona evra

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas Knićanin, gde započinju radovi na gasifikaciji ovog sela. Projekat gasifikacije će u narednom periodu biti sproveden u još nekoliko naselja na teritoriji grada Zrenjanina. Ovaj veliki investicioni poduhvat realizuje se na osnovu ugovora potpisanog prošle godine. Taj ugovor je trojni, a ugovorne strane su Grad Zrenjanin, Javno preduzeće „Srbijagas“ i firma „Bobar Beška“ iz Novog Sada, koja je označena kao strateški partner.
 
 
Predmet ugovora je poslovno - tehnička saradnja na gasifikaciji naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina. Pri tome je „Srbijagas“ strana koja je uključena kao distributer i isporučilac prirodnog gasa i operater transportnog i distributivnog sistema. Odlukom Skupštine grada Zrenjanina usvojen je program gasifikacije i odlučeno je o izboru strateškog partnera. Istovremeno je odlučeno i da se gradonačelnik Čedomir Janjić ovlašćuje za zaključivanje ugovora.
 
Gradonačelnik Janjić je podsetio na činjenicu da je prilikom potpisivanja ugovora kao cilj najavljena potpuna gasifikacija svih naselja na teritoriji grada.
-Ovo je kapitalna investicija za Grad Zrenjanin i više od 14 miliona evra biće uloženo u gasnu infrastrukturu. Podsetio bih da se više od 30 godina nije ulagalo u gasne instalacije na teritoriji našeg grada. Zbog toga sam veoma ponosan što smo sa državom i „Srbijagasom“ ugovorili ovako značajan projekat. Po završetku ovog posla sva naseljena mesta, koja sada nemaju gas, biće gasifikovana – najavio je Janjić, ističući da će cena za nove priključke biti veoma popularna. 
 
 
On je precizirao da će se oko 300 kilometara gasne mreže uraditi na teritoriji grada, do kraja ove i početkom sledeće godine.
-To će omogućiti mnogo bolje uslove za život meštana, a otvara se i mogućnost za potencijalna ulaganja u proizvodne pogone – naglašava Janjić.
 
Predstavnik kompanije „Bobar Beška“ Nenad Bobar je kazao da je rok za završetak radova u Knićaninu do kraja godine. U Knićaninu će biti izgrađen 21 kilometar gasne distributivne mreže, kao i merna regulaciona stanica. 
-Za petnaestak dana počinjemo sa poslom i u Belom Blatu i Tarašu, a kasnije nastavljamo u Perlezu i Čenti. Svi građani koji žele da se priključe na mrežu mogu da se jave mesnim zajednicama, pošto je priključak u toku izgradnje jeftiniji u odnosu na redovnu cenu koja iznosi 110.000 dinara – naveo je Bobar. 
 
 
Predsednik Saveta Mesne zajednice „Stevan Knićanin“ Srđan Mitić ocenio je da je projekat gasifikacije od velikog značaja za ovo selo. Kako je naveo, Knićanin ima oko 1.500 stanovnika i veruje da će minimum 50 odsto njih u prvom naletu biti priključeno na gasnu mrežu. 
-Drago mi je što je projekat počeo od Knićanina i što je Grad prepoznao potrebu da se tako nešto uradi u našem selu. Kroz našu teritoriju prolazi i glavni magistralni gasovod, a ovo je prilika da iskoristimo ono što su nam ponudili Republika i lokalna samouprava – ocenio je Mitić.