Gradonačelnik Janjić prisustvovao svečanom otvaranju Trening centra kompanije NIS u Elemiru

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je svečanosti organizovanoj povodom otvaranja Trening centra kompanije NIS u Elemiru, zajedno sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, stručne javnosti, obrazovnih institucija, kao i stipendista “Energije znanja” - programa NIS za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama.
 
 
 
 
O značaju centra govorila je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
- Moram istaći nastojanje Vlade Republike Srbije i ministarstva da pored kontinuiranog razvoja obrazovnog sistema i doživotnog učenja zalaganje da zadržimo mlade ljude i talente, odnosno, kada su već jednom otišli na studije u inostranstvo, da ih vratimo u Republiku Srbiju. Zahvalila bih se kompaniji NIS, odnosno projektu “Energija znanja”, jer, naša nastojanja i naše težnje i ciljeve podržavaju u velikoj meri. Veoma je važno istaći i da smo izuzetno ponosni na naše studente koji se se vratili iz Ruske federacije sa izuzetnim rezultatima i uspehom, neki od njih bili su i studenti generacije u stranoj državi, a velika je stvar da oni imaju šansu da se odmah zaposle - kazala je ona.
 
Anamarija Viček ukazala je i da je ovaj trening centar veoma bitna stavka u razvoju obrazovanja, posebno kada je reč o dualnom obrazovanju i sticanja praktičnih znanja.
 
 
 
 
Inženjer Danijela Kralus iz Zrenjanina, donedavno stipendista NIS-a, koja je završila studije u Sankt Peterburgu i gde je proglašena za najboljeg stranog studenta u 2019. godini, kao mlad stručnjak govorila je o iskustvima tokom školovanja, ali i značaju danas otvorenog Trening centra.
 
Ona je rekla i da je NIS, njoj i njenim kolegama, omogućila povratak u Srbiju i zaposlenje u struci i svoja znanja prenesu ovde, a da je Trening centar sjajan primer podrške mladim ljudima da u praksi nadograde svoje znanje.                
  
Nešto više o Trening centru govorio je Srđan Dragišić, direktor proizvodnog departmana NIS koji je istakao da je posao naftaša veoma zahtevan, budući da su svakodnevno izloženi raznim izazovima.
- Kako bismo uspeli da se izborima sa tim izazovima i pravovremeno odreagujemo NIS je kao jedina domaća kompanija koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa u Srbiji rešila da za svoje zaposlene obezbedi maksimalne uslove kako bi mogli da završe obuku i edukaciju na pravi način - rekao je on.   
 
 
 
 
Inače, reč je o najsavremenijem Trening centru u regionu za obuku radnika u oblasti proizvodnje nafte i gasa, jedinstvenom kompleksu opremljenom modernom opremom u kome se obuka izvodi u realnim uslovima, sa mogućnošću simulacije svih zadataka sa kojima se naftaši susreću u procesu proizvodnje, pripreme i otpreme nafte i gasa. 
 
Treninge u tom centru, pored zaposlenih u NIS- u, prolaze učenici i studenti specijalizovanih škola i fakulteta za naftnu indistriju čime bi NIS kao društveno odgovorna kompanija nastavila da unapređuje uslove za obrazovanje i profesionalno usavršavanje ne samo svojih zaposlenih, već i budućih naftaša u našoj zemlji.
 
 
 
 
Na ovaj način biće dodatno unapređene profesionalne kompetencije zaposlenih, te povećani efikasnost i bezbednost rada u procesu proizvodnje nafte i gasa. Obuke će u centru u Elemiru izvoditi najiskusniji stručnjaci NIS-a koji će polaznicima prenositi svoja znanja i iskustva.
 
NIS će u Trening centar investirati oko dva miliona evra. Centar raspolaže najsavremenijom tehnologijom za izvođenje predavanja i obuka, a sastoji se od dva dela - poligona sa dve proizvodne bušotine koji umesto fluida koriste tehničku vodu  i učionice opremljene najmodernijim kompjuterskim simulatorima. Učionica ima 30 mesta i opremljena je sa 15 računara i 5 simulatora. Planirano je da obuke godišnje prođe oko 150 polaznika.