U nedelju regata za osobe sa invaliditetom - ''Tisa nas spaja''

Udruženje paraplegičara Banata iz Zrenjanina, uz podršku Grada Zrenjanina, organizuje drugu inkluzivnu regatu na reci Tisi za osobe sa invaliditetom pod nazivom "Tisa nas spaja", u nedelju, 8. septembra, na izletištu  na Tisi kod žabaljskog mosta.
 
Tim povodom, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a novinarima su se obratili Nenad Krbavac, predsednik udruženja i Damir Nović.
 
 
 
Krbavac je podsetio da je regata nastala na idejama i iskustvima njihovih prijatelja iz beogradskog udruženja “Sve je moguće”, koje je pre desetak godina pokrenulo sličnu aktivnost.
- Ideja ove, inkluzivne regate, jeste da okupimo sve čionioce društva, od najmlađih do najstarijih, i osobe sa invaliditetom, od onih najvidljivijih, u invalidskim kolicima, do onih koje i ne primećujemo, sve kategorije invalidnosti. Želja nam je da se spuste na reku i da se družimo, uspostavimo kontakte i možda vremenom uradimo nešto na dobrobit svih, jer, imamo iste probleme koje treba da rešimo. Takođe, želja nam je da i osobe sa invaliditetom uživaju u Tisi, ne samo sa socijalne, već i zdravstvene, a na kraju i turističke - kazao je on i ukazao na veliku podršku Grada Zrenjanina, “Rezervata prirode” i Opštine Novi Bečej. 
 
Naveo je da će u regati učestvovati dvadesetak plovila i da se očekuju gosti iz drugih gradova u Srbiji, ali i BiH i Slovenije. 
 
 
 
 
Regata će, kako je rekao Damir Nović, početi u 10 časova, najpre programom koji će izvesti “Moja Sosa”.
- Posle toga idemo na vodu, predviđeno je da bude deset čamaca u kojima će se prevoziti osobe sa invaliditetom i na njima dvadesetak kolica, a zato će bezbednost morati da bude na najvišem nivou. Učestvovaće aktivisti Crvenog krsta Vojvodine i Zrenjanina, kao i vatrogasci, spasioci, žandarmerija, Služba hitne pomoći, verovatno će nam se priključiti i vojska kako bi se sve završilo bez problema - rekao je Nović.
 
Pomoćnik gradonačelnika je podsetio na prošlogodišnju, uspešno održanu regatu.
- “Tisa nas spaja”, a nas spajaju i drugi događaji, želimo da svakoga dana imamo dobru komunikaciju, što mislim da i jeste. Želimo da pokažemo da razlike ne postoje, ovim ćemo učiniti Tisu pristupačnom, a ideja je i da Begej takođe bude pristupačan, što će vrlo brzo i biti po završetku  pristana čija je izgradnja počela. Nije nam cilj samo druženje, već i razmena ideja i predloga - rekao je Radišić, zahvalivši svim učesnicima i svima koji su podržali regatu “Tisa nas spaja”.
 
 
 
Organizatori su pozvali sugrađane i sve one koji imaju plovila da im se pridruže. Regata će krenuti u 11 časova od izletišta kod Aradca - žabalsjkog mosta, uzvodno do Babatova, i nazad, u dužini od nekih 15 kilometara.