Čelnici opštine Kalinovik u Zrenjaninu: mogućnost približavanja različitosti

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ugostio je danas načelnicu opštine Kalinovik u Republici Srpskoj Milevu Komlenović, koja danas po prvi put boravi u zvaničnoj poseti našem gradu. S načelnicom u poseti boravi i njen zamenik Sladoje Radomir, a sastanku u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave Goran Kravarušić i direktor Regionalne privredne komore Predrag Stankov, kao i dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, na čiju je inicijativu i upriličena današnja poseta. 
 
 
 
Iako mala po broju stanovnika, opština Kalinovik ima povoljan geografski položaj i praktično čini “kapiju Hercegovine”, a po površini zauzima značajnu teritoriju od 680 kvadratnih kilometara, sa dosta prirodnih lepota i potencijala. 
 
Grad Zrenjanin i naseljena mesta na teritoriji grada ostvaruju različite vidove saradnje s više gradova, opština i naselja u Republici Srpskoj, a današnji susret bio je prilika da se razgovara i o mogućnostima saradnje s opštinom Kalinovik. Gradonačelnik Janjić predočio je načelnici Komlenović da su Trebinje i Bijeljina bratski gradovi sa Zrenjaninom, da je to i opština Laktaši, a da se saradnja odvija i s opštinom Višegrad i nekoliko manjih sredina, s kojima sarađuju naseljena mesta s teritorije Zrenjanina. Izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete i mogućnosti da ugosti delegaciju iz Republike Srpske.
 
 
 
- Uvek je posebna čast kada nam dolaze naša braća preko Drine i siguran sam da imamo mnogo tema za razgovor i dosta tačaka gde možemo da sarađujemo, pre svega oko projekata prekogranične saradnje, gde obostrano možemo imati benefita. Naravno, najlakše se ta saradnja postiže u sportu i kulturi i ja očekujem vrlo brzo i gostovanje u Zrenjaninu kulturno-umetničkog društva iz Kalinovika ili nekog sportskog kluba, kao i naše posete njima, jer se radi o opštini bogatoj prirodnim lepotama koje treba videti - kazao je gradonačelnik Janjić.  
 
Načelnica Komlenović istakla je da je između Zrenjanina i Kalinovika velika razlika, kako u broju stanovnika, tako i u kulturnim, privrednim i drugim sadržajima, ali da upravo te različitosti mogu približiti dve sredine.
- Lokalna zajednica iz koje dolazimo ni izbliza nema takvih potencijala, ali raspolaže prirodnim resursima i svakako da smo imali zajedničkih tema i mogućnosti da približimo te naše različitosti i da iz tih različitosti izvedemo novu dimenziju saradnje. Možemo dosta toga naučiti od grada Zrenjanina, mogu nam dosta pomoći oko realizacije nekih projekata, možda da pronađemo i  zajedničku tačku kod nekog projekta prekogranične saradnje - istakla je Mileva Komlenović
 
 
 
 
U nastavku posete Zrenjaninu, čelnici opštine Kalinovik prošetali su s domaćinima centrom grada i obišli gradske ustanove kulture, Narodno pozorište “Toša Jovanović” i Savremenu galeriju Umetničke kolonije Ečka, a poseta je završena obilaskom industrijske zone “Jugoistok - Ečka”. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5382/Kalinovik_poseta_0.jpg