Представљен још један пројекат прекограничне сарадње

Прва конференција за медије у оквиру пројекта “Интегрални приступ метеоролошким условима који утичу на миграцију инсеката у Средњебанатском округу и Округу Тимиша“ - скраћено “CLINSIM“ одржана је данас у Мултимедијалној сали Градске куће.

Представљен још један пројекат прекограничне сарадње

Реч је о пројекту прекограничне сарадње Румунија- Србија који је финансиран од стране европског фонда IPA CBC у укупном износу од 437.203,20 евра. Град Зрењанин је носилац пројекта, а реализује се у сарадњи стручњака и партнера Политехничког Универзитета у Темишвару.
На самом почетку присутне је у име Града поздравио Милош Королија, заменик наћелнице Градске управе Зрењанин, који је истакао да Град Зрењанин много пажње поклања прекограничној сарадњи која се најчешће реализује са Румунијом.

Представљен још један пројекат прекограничне сарадње

- Велика ми је част да учествујем у оваквом пројекту, јер је заштита животне средине од великог значаја за наш град. Захвалио бих свим учесницима пројекта, посебно запосленима у Пољопривредној стручној служби који пружају велику помоћ нашим пољопривредницима који ће непосредно имати корист од оваквих пројеката - рекао је он.     
Како је данас речено, пројектне активности темеље се на чињеници да временски услови и миграција инсеката нису ограничени на одређено географско подручје. Да би се подаци праћења, односно надгледања могли анализирати с већом прецизношћу и проценити коефицијент ризика, потребно је надгледати веће подручје. 

Представљен још један пројекат прекограничне сарадње

Ситуација на терену је таква да се тренутно округ Тимиш и Средњебанатски округ суочавају са истим проблемом, али још увек нису имплементирали интегрисани систем за везу између временских услова, својстава земље и миграције инсеката. За одрживи развој и очување биолошке разноликости, предложени интегрисани систем ће емитовати информације у реалном времену, за пројектно подручје и за субјекте из пограничног подручја двеју земаља. Знање и искуство партнера размењују се прекограничном сарадњом. 

Представљен још један пројекат прекограничне сарадње

На пример, пројектни партнер из Тимиша ће успоставити систем за праћење временских услова, посматрајући параметре који могу утицати на животну средину, док ће партнери у Средњебанатском округу довршити и побољшати свој већ постојећи систем. 

Представљен још један пројекат прекограничне сарадње

Читав Средњобанатски округ има користи од овог пројекта који едукује становништво о рационалној употреби пестицида и вештачких ђубрива и сталним надзором у реалном времену који упозоравају надлежне службе о могућем угрожавању животне средине и пропадању земљишта, указује на штетно дејство инсеката и препоручује мере превенције.
Циљ пројекта јесте едукација становништва о рационалној употреби пестицида и вештачких ђубрива и сталним праћењем у реалном времену упозорава надлежне службе о могућем угрожавању животне средине и пропадању земљишта, указује на штетан утицај инсеката и препоручује мере превенције.


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5463/ipa_clinsim_2.jpg