Дан сећања - одата почаст жртвама НАТО агресије на нашу земљу

У условима ванредног стања Србија данас обележава Дан сећања, 21. годишњицу од почетка НАТО агресије и бомбардовања наше земље, тадашње Савезне Републике Југославије. Агресија, започета 24. марта 1999. године у вечерњим часовима, трајала је 78 дана, све до 9. јуна, када је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову. 
 
 
 
Република Србија одаје почаст војним, полицијским и цивилним жртвама из тог периода. Током агресије процењује се да је убијено најмање 1.300, по неким проценама и више од 3.000, а рањено и повређено више од 12.500 људи. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени у потпуности. 
 
Порука и са овог, као и са свих претходних, Дана сећања у Зрењанину слична је порукама упућеним из других средина, широм Србије, од којих су неке доживеле немерљиве људске трагедије и страдања, и огромне материјалне губитке, разорене саобраћајнице, мостове, зграде, привредне објекте - покушаћемо злочине да опростимо, али заборавити не можемо, и не смемо.  
 
 
 
Међу погинулим припадницима војске, полиције и добровољаца било је и наших суграђана, којима је одата почаст полагањем венаца на спомен-обележје у центру града, посвећено погинулим у ратним сукобима 1991-1999. године. Венце су положили представници гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Града Зрењанина и Средњобанатског управног округа. У име Града Зрењанина венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћник градоначелника Симо Салапура. Делегацију гарнизона Војске Србије предводио је командант гарнизона потпуковник Александар Дедић, а Средњобанатског управног округа начелница Снежана Вучуревић.  
 
 
 
Скромније него претходних година, у ванредним околностима, Дан сећања обележен је уз присуство минималног броја делегација и без посебних обраћања, уз предузимање свих прописаних мера заштите и окупљања на отвореном простору. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5562/DanSecanja2020_0.jpg