Градоначелник обишао “Шипјард Бегеј” - повратак бродоградње у Зрењанину и Србији на светску мапу

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић обишао је данас, заједно са замеником градоначелника Сашом Сантовцем и Гораном Краварушићем, начелником Одељења за привреду Градске управе, бродоградилиште “Шипјард Бегеј” (некадашње бродоградилиште “Бегеј”).
- Претходних година трудили смо се да промовишемо Зрењанин као добро место за инвестирање, само у последњих пет година отворено је више од 7.000 нових радних места у нашем граду, што је за поштовање, и за већи град у односу на Зрењанин - рекао је градоначелник и изразио задовољство што су фирме заинтересоване за инвестирање у зонама “Багљаш “и “Југоисток”, али да је ипак посебно задовољан када неке старе фирме, које су прославиле наш град и нашу привреду, поново раде. 
 
 
 
 
- Драго ми је и због тога што смо успели да нађемо инвеститора, после шест година буквално празних хала, овде у бродоградилишту “Бегеј”, и да је сада сасвим другачија слика, јер смо нашли инвеститора и за друго бродоградилиште. Одушевљен сам плановима и пројектима, међу којима су израда нових танкера и репарације који су у плану, а које ми је данас предочио директор Марко Пражић. Верујем да ће бродоградилиште опет доћи у жижу интересовања многих бродовласника у Европи и свету - рекао је још градоначелник Јањић.
 
Марко Пражић је казао да се у производним халама тренутно ради на изради речног танкера дужине 136 метара који је ”лаган за своје димензије и биће тежак само 855 тона, што је нова генерација и модернизација пловидбе у целом свету”.
- Када говоримо о куповини бродоградилишта “Бегеј” из стечаја, уложили смо значајна средства, али данас можемо да се похвалимо да је бродоградилиште потпуно оперативно, план нам је био да запослимо 75 људи, али смо тај број премашили и тренутно је овде запослено 130 људи, што је надмашило и моја почетна очекивања. Поред бродоградилишта “Бегеј”, компанија “Рубикон” од новембра 2019. године поседује и бродоградилиште “Бомекс”, које смо такође купили из стечаја, и уз та два бродоградилишта, тренутно у Европи не постоји компанија са већим капацитетом за производњу пловила - рекао је Пражић.
 
 
 
 
Рекао је и да су већ потписани уговори за градњу других бродова, а да им је у циљу да улажу у “Бомекс” и да повећају број запослених са садашњих 25. 
- “Бомекс” је тренутно у неком систему инвестиције, купујемо нову опрему, оспособљавамо навозе - навео је он, и додао да велику захвалност дугују локалној самоуправи на указаној помоћи и подршци.
- Очекујем да подршка неће изостати ни у случају “Бомекса” и да бродоградилишта допринесу да бродоградњу вратимо у Србију и да је вратимо тамо где јој је и место, међу првих пет у свету - рекао је Пражић.

“Rubikon Shipping Company” из Београда постало је власник имовине “Бродоградилишта Бегеј” у стечају 2016. године, када је одлуку о томе донео Одбор поверилаца, прихвативши понуду те компаније вредну 96 милиона динара.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5538/Brodogradiliste_mart2020_0.jpg