Седница Окружног штаба за ванредне ситуације: најновији епидемиолошки подаци веома забрињавајући, разматра се увођење ванредне ситуације у Зрењанину

На данашњој седници Окружног штаба за ванредне ситуације, Средњобанатског управног округа одржаној у Градској кући, директор Завода за јавно здравље Зрењанин др Здравко Ждрале изнео је најновије епидемиолошке податке за наш регион, и оценио их као “веома забрињавајуће и сложене”.
- Најновији подаци који су стигли из Института за јавно здравље Војводине говоре да је Зрењанин међу пет најугроженијих градова у Србији, а када говоримо о активним случајевима заразе коронавирусом, као најважнијем показатељу, тренутно је таквих особа у граду Зрењанину 439, што по главном епидемиолошком податку који се прати, преваленци, износи 379,1. Остала места су такође у погоршању, у Житишту је 15 активних случајева, Сечњу 9, Новом Бечеју 28 и Новој Црњи 17. Бројеви довољно говоре, ПЦР лабораторија Завода за јавно здравље у Зрењанину ради нон-стоп и јуче су, на празник, тестиране 122 особе, од којих је 75 позитивно на коронавирус. То је значајно више од 50 процената, а тој структури позитивних је 66 нових случајева, 9 су они код којих је на контролном тесту поново потврђено присуство вируса. Дан уочи празника, у уторак, од 120 тестираних, 69 је било позитивних - навео је др Ждрале.  
 
 
 
 
Рекао је и да је, с епидемиолошког и стручног аспекта, препорука да се уведе ванредна ситуација на територији Зрењанина, на граници је и у општинама Нова Црња и Нови Бечеј, с тим да се сачекају и испрате и одлуке Кризног штаба на нивоу државе, али и пре тога потребно је драстично појачати надзор над применом постојећих мера и на све начине и константно апеловати на свест грађана.    
- Општа болница “Др Ђорђе Јоановић” припремила је додатне капацитете за пријем ковид-пацијената, разматрају се и неки кадровски захтеви у Плућној болници и примарни нам је задатак да очувамо здравствено и стручно особље, како би могла да се контролише ова знатно погоршана ситуација. Имамо сву неопходну опрему, најсавременије апарате за обраду узорака на дневном нивоу, али то ништа не значи, нити је опрема у функцији, без људског фактора - казао је др Ждрале.   
 
 
 
 
У обраћању након седнице, градоначелник Зрењанина је поновио да је ситуација веома озбиљна и да здравствени систем града трпи велики притисак. У само једном дану, навео је,  заражено је више суграђана него што је то пролетос било за месец дана.
- Градски штаб за ванредне ситуације разматра могућност увођења ванредне ситуације, која подразумева непопуларне мере, пре свега за нашу привреду и економију, али и неопходне мере за заштиту здравља, заштиту становника, заштиту нашег здравственог система. Руководићемо се одлукама републичког штаба који данас заседа и у складу с тим донећемо мере које ће бити примењене на територији Града Зрењанина. Неопходно је да свако, личним примером, свака установа и институција, да допринос у борби против овога што нам се дешава - а то је негативан, висок тренд раста случајева оболелих у нашем граду - рекао је градоначелник и додао да смо овај, трећи епидемиолошки талас, дочекали припремљени, али да су актуелни епидемиолошки подаци забрињавајући.  
 
- Повећали смо и број кревета, унапредили дијагностику, повећали број тестирања, број особља који ће дочекати трећи талас, број кисеоничких места, али ситуација постаје заиста озбиљна и ја поново апелујем да се придржавамо прописаних мера, што, пре свега, подразумева ношење маске, одржавање дистанце и апсолутно избегавање било каквих контаката - поручио је данас градоначелник Зрењанина Симо Салапура.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5801/OkruzniStab_12-11-2020_0.jpg