Скупштина града дала сагласност за потписивање уговора с компанијом “Метито” - свечаност већ у понедељак

Одборници Скупштине града дали су сагласност на Предлог Одлуке о усвајању Предлога Пројекта третмана отпадних вода у Зрењанину, којом је Граду Зрењанину омогућено да потпише одговарајући документ с компанијом “Metito Utilities Limited" (MUL) из Уједињених Арапских Емирата, носиоцем пројекта и инвеститором за изградњу централног пречистача отпадних вода са територије града Зрењанина. 
 
Потписивање уговора заказано је за понедељак, 9. новембар, а најављено је присуство челника компаније “Метито”, делегације амбасаде УАЕ у Србији, на челу с амбасадором Мубараком Ал Дахери, као и министра пољопривреде у Влади Републике Србије, Бранислава Недимовића.
 
 
 
 
Седница Скупштине града, којом је председавао Чедомир Јањић, одржана је данас у Културном центру Зрењанина, а сазвана је по хитном поступку, из разлога хитности у вези са реализацијом Пројекта третмана отпадних вода у граду Зрењанину. Претходно је сагласност на предлог одлуке дало и Градско веће града Зрењанина, a известилац је тада, као и данас, био Горан Ракић, Јавни правобранилац града Зрењанина. 
 
Како је тада истакнуто, реч о пројекту који је део већег, међудржавног пројекта, будући да је Република Србија закључила Споразум о сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима. На основу тог споразума, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде закључило је Меморандум о разумевању који се односи на третман отпадних вода, управо са компанијом “Метито Утилитис”, носиоцем овог пројекта. Вредност инвестиције, која ће бити реализована у непосредној близини Индустријске зоне “Југоисток” у Зрењанину планира се на скоро 30 милиона евра, уз запошљавање 40 радника.   
 
 
 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је након седнице да свакодневно наилази на питања грађана која се тичу загађења Бегеја и одговара на који начин се тај проблем може решавати.
- Сведоци смо и савременици тренутка и година у којима наш град доживљава ширење и интензиван индустријски замах на који не желимо да утичемо, јер то све иде у добром правцу. Међутим, оно на шта можемо да утичемо је заштита животне средине и корак ка томе јесте и ова данашња одлука, односно реализација пројекта изградње постројења за пречишћавање отпадних вода. Уколико се руководимо чињеницом да се у Србији свега 10 одсто отпадних вода третира у складу с правилником и технологијом, онда можемо бити поносни што ће изградња пречистача у Зрењанину подићи тај проценат и што ће наш град и суграђани имати одређене бенефите који се тичу заштите животне средине - истакао је градоначелник и додао да иза овог пројекта стоје Влада Републике Србије, односно држава Србија, као и Покрајинска влада.
 
- Пројекат је присутан и у државној стратегији развоја Србије до 2025. године, а део је и Стратегије одрживог развоја града Зрењанина. Успешност пројекта гарантују високе референце нашег партнера, компаније “Метито” која послује у преко 40 земања и иза себе има више од 3000 успешних пројеката. Постројење ће бити капацитета око 25 хиљада кубних метара на дан, а у њему ће бити запослено 40 наших суграђана. Захваљујем се одборницима на доношењу ове стратешке одлуке, на основу које ће Зрењанин за тридесетак месеци бити чистији град, самим тим још боље место за живот - казао је градоначелник Салапура.
 
 
 
  
Скупштина града Зрењанина добила је данас десет нових одборника. Уместо осам одборника који су поднели оставке на претходној седници и одборника Милана Миљуша и Зорана Протића који су то учинили на почетку данашње седнице, у одборничке клупе сели су Весна Цвијић, Синиша Тешић, Кристина Видрач, Никола Остојић, Горан Томић, Јасмина Шајбер, Александра Ђукић, Срђан Барац, Божидар Коњик и Немања Топић, који су потом изговорили и текст свечане обавезе.
 
Скупштина је усвојила и Предлог Решења о образовању и постављењу Градског Штаба за ванредне ситуације, на чијем је челу сада, као градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, а чине га командант Штаба, заменик команданта, начелник Штаба и двадесет чланова. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5796/3sednicaSG_07-11-2020_0.jpg