Међународни дан сећања на жртве Холокауста - 80 година од страдања Јевреја у нашем граду

У пролеће 1941. године, након уласка фашистичких трупа у тадашњи Петровград, прва жртва окупатора био је Јеврејин Виктор Елек, власник Фабрике шећера, који је стрељан 24. априла 1941. године. Срушена је потом до темеља велелепна синагога, подигнута 1896. године, једна од најлепших предратних грађевина у граду. Врхунац фашистичког терора уследио је 18. августа 1941. године, када је у само једном дану нестала готово целокупна тадашња јеврејска популација нашег града. Више од 1200 Јевреја, ухапшених претходних дана у Петровграду и околини, и заточених у објекту некадашње касарне, данашње Пољопривредне школе, тога дана спроведено је до обала Бегеја. Потом су шлеповима, реком, одведени у београдске логоре, одакле су систематски вођени на стрељање у Јајинце и ледину поред села Јабука, надомак Панчева. 
 
 
 
 
Прошло је од тада тачно 80 година и Зрењанин је данас, на Међународни дан сећања на жртве Холокауста, почео обележавање годишњице тих трагичних догађаја и страдања својих некадашњих суграђана. Тим поводом одржан је комеморативни скуп и положени су венци на спомен-плочу, у Јеврејској улици, на месту где се налазила синагога. У име Града Зрењанина венац су положили градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и секретарка Скупштине града Светлана Грујић. Венац су положили и представници Јеврејске општине Зрењанин, који сваке године и организују ово окупљање.
 
Сећајући се свих жртава Холокауста у свету, данас се Град Зрењанин сећа и Јевреја из наше средине, који су доживели сличну трагичну судбину. Обраћајући се присутнима, градоначелник Симо Салапура истакао је да је Зрењанин вишенационална средина и пример како треба да се поштују друге заједнице.
- Један од начина тог поштовања јесте и обележавање датума као што је данашњи, Међународни дан сећања на жртве Холокауста, на страдање наших суграђана и овде смо се окупили да положимо венце на спомен-обележје, да се сетимо тих трагичних догађаја, али такође и да подсетимо и едукујемо наше суграђане, пре свега младе, да страхоте Холокауста не смеју да се понове - казао је Салапура и додао да ће ова година протећи у обележавању тужних годишњица, које ће Град Зрењанин организовати у сарадњи с Јеврејском општином. 
 
 
 
 
- Осамдесет година прошло је од рушења синагоге у нашем граду, од депортације наших суграђана и потрудићемо се да ове године, заједно с нашим партнерима из Јеврејске општине, Зрењанин буде први град у Србији који ће поставити спомен-обележја “камен спотицања”, испред кућа где су живели наши трагично страдали суграђани. Надам се да ћемо то заједно и реализовати и да ће нам у овој години, приликом обележавања и других значајних датума, то бити додатни подстрек за неговање културе сећања на такве догађаје, како се никада више не би поновили - поручио је градоначелник Зрењанина.   
 
Потпредседник Јеврејске општине Зрењанин Владимир Арсенић истакао је добру сарадњу те организације, која окупља потомке припадника некадашње јеврејске заједнице, са градом Зрењанином. Подсетио је да су Јевреји током историје били значајан чинилац развоја нашег града и да успомену на њих чува данас око 200 чланова Јеврејске општине, махом потомака некадашњих Јевреја.
- Оно што се догодило 1941. године, када је депортована скора целокупна јеврејска популација града и средњег Баната, представљало је велику трагедију, не само за јеврејски народ, већ за цео град, јер је нестао један од покретача његовог развоја. Јеврејска заједница је тек недавно обновила свој рад у Зрењанину, наш живот и рад је, наравно, овде неометан и спокојан и доприносимо развоју ове средине колико год можемо - рекао је Арсенић на данашњем скупу.  
 
 
 
 
Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је у знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја и најозлоглашенији фашистички логор смрти у поробљеној Европи. Данас се обележава 76. годишњица од тог догађаја, а пригодним скуповима и Зрењанин се придружио срединама у којима ће се евоцирати успомене на страдале и послати поруке мира и толеранције, како се такво зло никада и никоме више не би поновило. 
 
Процењује се да је током Другог светског рата у склопу нацистичког тзв. “коначног решења” убијено до шест милиона Јевреја, што је била трећина свих припадника тог народа. У великим деловима централне и источне Европе, јеврејска популација је готово нестала, или је сведена на незнатан број.
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5881/Secanje_na_Holokaust_2021_0.jpg