Амбасадори Аустралије и Републике Кореје у Зрењанину, подршка кампањи “Зелена Србија” и активностима пошумљавања широм наше земље

Град Зрењанин данас је био домаћин еколошке, друштвено-одговорне кампање “Зелена Србија”, коју реализује компанија “Color Media Communications”, под покровитељством Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) и уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине. Партнери пројекта су ЈП „Војводинашуме“, ОТП банка Србије и компаније “Лидл” и “Теленор”.
 
Зрењанин је прва средина, од десет градова и општина Србије, у којима ће овог пролећа бити спроведена акција садње нових стабала, а с циљем пројекта да подигне свест грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно пошумљавање наше земље. Ове активности подржавају и страна дипломатска представништва у Србији, па су тако гости нашег града данас били амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт и амбасадор Републике Кореје Че Хјонг Ћан
 
 
 
За њих је приређен и пријем у Градској кући, од стране заменика градоначелника Зрењанина Саше Сантовца, начелнице Средњобанатског управног округа Снежане Вучуревић и председника Скупштине града Чедомира Јањића. Амбасадор Републике Кореје, у знак пријатељства два народа и државе, уручио је и донацију Граду Зрењанину у виду пакета заштитних маски. Истакао је добру сарадњу амбасаде с нашим градом, оличену, између осталог, и у великој привредној инвестицији, отварању корејске фабрике “Есекс” у индустријској зони “Југоисток” у Зрењанину. 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је значај данашње посете, јер се не дешава често да у Зрењанину истовремено бораве два највиша дипломатска представника својих земаља.
“Са амбасадором Јужне Кореје смо разговарали о инвестицијама у нашем граду, јер у Зрењанину успешно послује компанија “Есекс”, и амбасадор Че је на почетку свог мандата био на свечаном отварању погона поменуте компаније. Када је реч о амбасади Аустралије, са амбасадорком смо поразговарали о културној сарадњи, односно о могућности приказивања аустралијских филмова нашој биоскопској публици”, навео је Сантовац.
 
 
 
Након пријема, амбасадори су се придружили организаторима и покровитељима акције, на садњи новог дрвореда у Улици Војводе Бојовића у Зрењанину. 
 
Ову локацију, као погодну за садњу, одабрало је ЈКП “Чистоћа и зеленило” и улица је добила дрворед црвене украсне шљиве. Акцији садње претходила су обраћања учесника, а у име домаћина, поздравио их је и пожелео добродошлицу заменик градоначелника Саша Сантовац
 
Он је истакао значај оваквих акција, које треба да измене слику Војводине и града Зрењанина, као недовољно пошумљених средина и упутио захвалност организаторима што су уврстили наш град међу градове у земљи који ће овог пролећа бити домаћини “Зелене Србије”. Поздравио је представнике организација и компанија које разумеју значај друштвене одговорности. Посебно је поздравио амбасадоре који су данас дошли у Зрењанин и нагласио да нам то даје додатну обавезу и задатак да с оваквим активностима наставимо.
 
 

“Акција “Зелена Србија” значајна је за наш град, поред низа активности које смо имали у овој години и којима желимо да подигнемо свест наших суграђана да је потребно засадити дрво, да је потребно бринути о дрвету, да је неопходно имати зелени град и да на томе треба сви да радимо. Делили смо нашим суграђанима бесплатне саднице и заједно учествовали у низу активности с различитим удружењима и групама. Захвални смо и Министарству животне средине што је Граду Зрењанину обезбедило средства да ове године реконструишемо један парк у нашем граду, у интересу свих оних који у Зрењанину живе или у њега долазе. Чинимо корак по корак, до зеленијег града, квалитетнијих услова живота и боље животне средине”, поручио је Саша Сантовац
 
 
 
 
Помоћник Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег  напоменуо је да је средњи Банат један од најмање пошумљених делова наше земље и да су овај секретаријат и Покрајинска влада учествовали у различитим акцијама озелењавања широм Војводине, као и на подизању еколошке свести грађана, без чије помоћи се не може успоставити здравија и чистија животна средина.   
 
Слађан Велинов, директор СРБАТОМ, истакао је да је пројекат “Зелена Србија” зачет као идеја повезивања државних институција и локалних самоуправа, с најбољим праксама других пријатељских земаља, кроз низ активности, као и садњом симболичног броја садница по градовима Србије или уређењем постојећих паркова и зелених површина.  
 
 
 
 
Њена екселенција амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт рекла је да је част и задовољство учествовати у једном оваквом пројекту, усмереном ка подизању свести и побољшању услова живота и становања у области која је претежно пољопривредна, док је амбасадор Републике Кореје Че Хјонг Ћан истакао да се у његовој земљи планском и систематском пошумљавању посвећује посебна пажња и да у том процесу учествује цела држава, на челу с председником. Рекао је да су у ранијем периоду, након јапанске окупације и корејског рата, планине биле огољене, без шума, и да су се услед тога често дешавале природне катастрофе попут поплава и суша. 
"Убрзо смо схватили да је потребно пошумљавање и поставили га за главни приоритет, заједно са економским развојем. Покренули смо напоре за пошумљавање широм државе, што је довело до обнављања земљишта, спречавања поплава, опоравка биодиверзитета и повећања водоснабдевања и рекреативних шума. Корејска влада поставила је још један циљ - да у наредних 30 година засади 3 милијарде стабала како би помогла постизању циља карбонске неутралности до 2050. године", истакао је амбасадор Че и оценио пројекат “Зелена Србија” значајним не само за нашу земљу, већ и за окружење.    
 
Слађана Дабић, стручни сарадник за гајење и заштиту шума ЈП „Војводинашуме“, такође је изразила задовољство што то предузеће већ традиционално даје подршку оваквим активностима, кампањама и пројектима који су у последње време интензивирани. Рекла је да је ЈП „Војводинашуме“, од почетка сезоне пошумљавања, донирало преко 6.600 садница шумских и украсних врста дрвећа и да је, у оквиру редовног деловања, извршило обнову шума и пошумљавања на површини од 2.100 хектара. 
 
 
 
У име партнера кампање “Зелена Србија”, присутнима су се обратили још и Александра Милић, представница компаније “Лидл” и Миљан Лазаревић, испред компаније “Теленор”.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5972/Sadnice_Zrenjanin_2ambasadora_mala.jpg