Градоначелник Салапура: Покрајина суфинансира почетак прве фазе реконструкције градске водоводне мреже, Зрењанину додељено 40 милиона динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је у Новом Саду потписао уговоре о суфинансирању два инфраструктурна пројекта у Зрењанину, у износу од 41 милион динара, а уговоре му је уручио председник Покрајинске владе Игор Мировић.  
 
Уручењу уговора присуствовали су покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић
 
 
 
 
Председник Игор Мировић рекао је да је Покрајинска влада, посредством Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, издвојила 740 милиона динара, за реализацију 53 уговора, путем три конкурсне линије, док су посредством Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, данас додељени и уговори јединицама локалне самоуправе за израду пројектно-техничке документације за унапређивање комуналне инфраструктуре, вредни више од 33 милиона динара.
 
Град Зрењанин је, за пројекат реконструкције водоводне мреже у насељу “Ружа Шулман” у Зрењанину, из покрајинског буџета добио 40 милиона динара, док је милион динара издвојено за суфинансирање пројектно-техничке документације за изградњу објекта котларнице, грађевинских радова са уградњом котла и потребним инсталацијама у Основној школи “Др Александар Сабовљев” у Ечки.
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура рекао је да додела средстава за реконструкцију водоводне мреже у насељу “Ружа Шулман” представља формални почетак прве фазе реконструкције дотрајале мреже у граду. Укупна вредност инвестиције у насељу “Ружа Шулман”, у укупној дужини од 2,5 километра, износи 60,6 милиона динара са ПДВ-ом, што значи да ће преостала средства, у износу већем од 20 милиона динара, бити обезбеђена из буџета града, објаснио је градоначелник.
“Имамо спремне пројекте за још пет месних заједница у граду, и укупна дужина цевовода који треба да се замени износи 19 километара. Прве кораке ка томе правимо у насељу “Ружа Шулман” и овде ћемо, уз замену азбестних и других цевовода старих 60 година, извршити и реконструкцију постојећих шахтова, као и измештање водомера ван објеката колективног становања и израду водоводних прикључака”, истакао је градоначелник Салапура.  
 
 
 
Додао је и да старост водоводне мреже у граду има утицај на квалитет водоснабдевања, који се огледа у чешћим прекидима услед учесталих хаварија и кварова, а одржавање такве мреже захтева ванредна материјална улагања и додатну ангажованост људства и механизације ЈКП “Водовод и канализација”, које брине о њеном функционисању. 
 
Пројекат у ОШ “Др Александар Сабовљев” у Ечки градоначелник такође оцењује веома значајним и истиче да ће се његовом реализацијом решити дугогодишњи проблем, унапредити систем грејања и постићи енергетска ефикасност и одрживост у тој школи. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5991/Ugovori_NS_23-04-2021_0.jpg