Европски дан паркова - указивање на значај зелених површина и наставак активности ка њиховом обнављању и проширењу, највећи пројекат парк “Путниково”

Поводом, 24. маја, Европског дана паркова, Град Зрењанин указује на значај зелених површина, потребу за њиховим одржавањем и обнављањем и најављује нове активности усмерене ка томе, као наставак бројних акција већ реализованих у току ове године.
 
Програмом одржавања јавних зелених површина, који одлуком локалне самоуправе спроводи  ЈКП “Чистоћа и зеленило”, обухваћено је тринаест парковских површина и посебних локација: Карађорђев парк, Планкерт, Чоклигет, Спомен парк “Багљаш”, Железнички парк, Путниково, Шећерански парк, Титов гај, Бранкован, Парк младости, излетиште Шумица, Трг слободе и Трг Доситеја Обрадовића. Редовно сакупљање отпада, кошење траве, одношење лишћа, санитарна сеча, окопавање и орезивање садног материјала и садња сезонског цвећа активности су које се реализују у свим парковима, а обезбеђена су и средства за одржавање и замену мобилијара.   
 
 
 
 
Одржавање паркова и озелењавање, које подразумева и подизање нових дрвореда у улицама и оплемењивање појединих јавних површина, ове године је резултирало низом пригодних акција, у којима су, осим Града Зрењанина, учествовали и наши суграђани, грађанска удружења и друштвено-одговорне компаније. 
 
Обављена је садња више стотина садница у парковима Планкерт, Чоклигет, Багљаш, Парку младости, формирани су нови дрвореди у појединим градским улицама и нове зелене површине у сарадњи са компанијом “Линглонг Тајр”, КУД “Пионир”, као и у оквиру ширих акција на нивоу Покрајине и Републике “Засади дрво”, “Посади свој хлад” и “Зелена Србија”.  
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура одазивао се сваком позиву да и сам учествује у наведеним акцијама и наглашава да је, осим нове садње, потребно додатно утицати и на еколошку свест суграђана.
- Град Зрењанин ове године је иницирао и реализовао бројне акције озелењавања и понављам да само континуираним деловањем можемо променити слику Војводине и њених градова, као најмање пошумљених средина у ширим оквирима. То подразумева не само константну садњу и формирање нових зелених површина, већ и адекватно одржавање и бригу о њима, дакле указивање на значај екологије и потребе за здравом животном средином, у којој је зеленило један од најзначајнијих фактора. 
 
Градоначелник подсећа да је Град Зрењанин у протекле две године набавио близу 20 хиљада садница које су дистрибуиране градским и сеоским месним заједницама, а део је намењен и озелењавању санираних градских депонија. Као најзначајнији пројекат у наредном периоду истиче реконструкцију парка “Путниково”, средствима Републике Србије у износу од 2,3 милиона динара.
- Планирана је изградња стаза кроз парк, поправка дечјих игралишта, изградња паркинга за посетиоце парка и садња нових 850 младица лишћара и четинара и разноврсног шибља, чиме ће ова зелена површина значајно добити на квалитету и, верујем, брзо постати омиљено место боравка наших суграђана у том делу града - каже градоначелник Салапура.  
 
 
 
 
Парк “Путниково” налази се на територији месне заједнице “Берберско-Болница”, омеђен је улицама Војводе Путника, Прилепски ред, Клисурском и Багљашким каналом и заузима површину од око 3,3 хектара. 
 
Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе, а овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова - девет националних паркова у Шведској, 24. маја 1909. године. Први пут је Дан паркова обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6040/Evropski_dan_parkova_0.jpg