Грађевински бум у Зрењанину не јењава. Сантовац: Од пореза на плате и имовину градићемо нове школе и вртиће

Зрењанин је постао једно од највећих градилишта у Србији. Инвеститори се грабе за парцеле. Од почетка 2021. године до данас, усвојено је 100 захтева за издавање грађевинске дозволе. Тај број дозвола прошле године је достигнут тек у октобру. Због велике заинтересованости инвеститора град је 9. априла расписао још један оглас за продају више парцела за изградњу објеката породичног становања. Продаје се 14 грађевинских парцела на 11 различитих локалитета у Граду и насељеним местима, површине од 270 м2 па до чак 977 м2, вредних 13 милиона динара. Парцеле се налазе на локалитетима: “Барањска”, “Наде Димић“, „Стражиловска“, „Првомајска“, „Артемова“, „Достојевског“, „Перлез-Одаџићева“, „Уроша Предића“, „Чента“, „Раде Трнића“, “Багремова“, износи нешто више од 13 милиона динара. А у понуди је и парцела од око 18.000 квадрата, у радној зони код Фулгара.
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац истиче да продајом грађевинског земљишта град остварује вишеструку добит.
- Велико интересовање инвеститора указује да је Зрењанин поуздана средина за пословање. Да имамо добар пословни амбијент и јасне и брзе процедуре, што инвеститори, очигледно, веома цене. Уједно, Зрењанин се поново позиционира као важан индустријски град. Као средина у коју долазе највеће стране фабрике. Инвеститори виде Зрењанин као град великих поценцијала, а грађани као град добрих перспектива. Као средину која пружа добре могућности за посао и живот - рекао је Сатновац.
 
Сантовац је истакао да инвестиције нису збир цифара, нити бројка на папиру, већ да сваки нови квадрат, сваки нови уложени динар у фабрике, или станове представља корист за заједницу.
- Више квадрата значи више новца у градском буџету. А то значи више инвестиција у школе, вртиће, домове здравља. Лепше зелене површине, уређенија дечја игралишта, сређеније и лепше паркове. Притом се свака инвестиција детљано планира, како би се обезбедили што већи бенефити за заједницу. У посебном је фокусу је урбанистичко планирање и заштита животне средине. На Светски дан планете Земље, 22. априла, имао сам важан састанак с представницима Линглонга, који улаже милијарду долара у фабрику у нашем граду, на ком смо се сагласили да је заштита животне средине заједнички интерес - каже Сантовац.
 
 
Према планским актима на парцелама се могу градити зграде с приземљем, једним спратом и поткровљем. Почетне цене крећу се од 2.168, до 3.251 динара по квадрату. У насељеним местима цена је нижа, па ту почетна цена износи 333 динара по квадратном метру.
 
Површина од око 19.000 квадрата за изградњу објеката у радној зони и пословном комплексу, на потезу Северозапад – Елемир, преко пута Фулгара. Зона је опремљена приступним путем, јавном расветом, мрежом фекалне канализације и водоводном мрежом и нуди се по почетној цени од 943 по квадрату.
- Тренутно је ова мала радна зона у фокусу домаћих локалних инвеститора, што нас је веома обрадовало. Тако да смо и овог пута обезбедили попуст од 30 одсто као стимулацију инвеститорима који планирају да граде у радним зонама, како би што пре реализовали своје инвестиције, уз обавезу изградње пословно-производних објеката и почетком обављања делатности, а што наравно подразумева и запошљавање нове радне снаге, у року од најкасније 5 година од дана потписивања уговора о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта - казао је Сантовац.
 
 
Иначе, оглас је отворен до 10. маја, када је и последњи дан за пријем затворених понуда од стране заинтересованих инвеститора. Отварање понуда је 13. маја, у просторијама Градске управе, уз поштовање свих епидемиолошких мера.
 
Сантовац наглашава и да је свим инвеститорима, без обзира на планску намену, забрањено даље прометовање земљишта. Он подсећа да је за три године, од 2017. до 2020, у Зрењанину продато целих 32 хектара, грађевинског земљишта. Свих 320.480 квадрата, купили су инвеститори за изградњу стамбених зграда и пословних објеката.
- Од 2017. до 2020. године, град је од продаје земљишта зарадио 396.072.910,00 динара. У питању су парцеле различитих намена на локалитетима Багљаш аеродром, Југоисток 1, Југоисток 2б, Плинара, Деспотовцу, Стајићеву, затим у пословним комплексима на локалитету Урош Предић, Царинска, Хуњади Јаноша, у зонама породичног становања на локалитетима Барањска, Стражиловска, Царинска, Првомајска, Драгице Правице, Наде Димић, Пере Добриновића, Бело Блато, Меленци, Мајора Гавриловића, Достoјевског, Перлез, Др Јована Крстића, Проке Средојева, Миленка Бојанића. Очекујемо да се због великих страних инвестиција заинтересованост за градњу и бизнис у нашем граду још више појача - закључио је Сантовац.
 
Више квадрата значи више новца у градском буџету. А то значи више инвестиција у школе, вртиће, домове здравља. Лепше зелене површине, уређенија дечја игралишта, сређеније и лепше паркове.


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6004/santovac_prodaja_zemljista_00.jpg