Meђународни дан музеја - градоначелник у посети Савременој галерији УК Ечка и актуелној сликарској изложби

Међународни савет музеја данас, 18. маја, широм света обележава Међународни дан музеја. Тај дан се организује од 1977. године, с поруком да су музеји, изложбени простори и галерије важно средство културне размене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу народима. Током времена, у обележавање овог датума укључиле су се бројне установе културе, које организују тематска вишедневна догађања  
 
Тим поводом данас је градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио Савремену галерију Уметничке колоније “Ечка” у Зрењанину, где је у току изложба под називом “Фантастика”, из колекције овог уметничког музеја. О овој изложби и актуелностима у раду Савремене галерије упознали су га  директор Душан Радишић и виши кустос Сунчица Ламбић-Фењчев
 
 
 
 
Изложба презентује дела настала од средине 50-тих до краја 80-тих година прошлог века која приказују имагинарне, фантастичне светове уметника или се на радовима могу препознати елементи фантастичног. Представљена су дела следећих уметника: Ивана Табаковића, Игора Васиљева, Милана Поповића, Синише Вуковића, Светозара Самуровића, Зорана Петровића, Александра Луковића, Лазара Вујаклије, Ксеније Дивјак, Богољуба Ивковића, Николе Јандријевића, Стевана Максимовића и зрењанинских сликара Тивадара Вањека и Рудолфа Бркића.
 
Ова изложба, коју ће посетиоци моћи да погледају до краја јуна, представља само сегмент богате уметничке колекције која се чува у нашем граду и за коју су представници Савремене галерије изразили наду да ће ускоро добити простор за сталну поставку. 
 
Аутор и кустос изложбе је Сунчица Ламбић-Фењчев, виши кустос Савремене галерије Зрењанин, а реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Зрењанин.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6029/Poseta_Galeriji_0.jpg