Одржана 8. седница Скупштине града, на дневном реду одлуке из комуналне области и извештаји о пословању и раду јавних предузећа и установа

Скупштина
Осма седница Скупштине града Зрењанина, којом је председавао Чедомир Јањић, одржана је данас у великој сали Културног центра Зрењанина. На дневном реду нашло се неколико одлука из комуналне области, разматрани су извештаји о пословању раду јавних предузећа и установа и усвојено је неколико кадровских решења. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да су одборници данас разматрали двадесет тачака и да он, као једну од најзначајнијих тачака, оцењује усвајање Предлог Одлуке о изменама Одлуке о снабдевању водом за пиће, пречишћавању и одвођењу атмосферских и отпадних вода.
- Ова одлука односи се на проширење надлежности нашег ЈКП “Водовод и канализација” да се уз одржавање водоводне и канализационе мреже, како је било до сада, убудуће може бавити и изградњом и реконструкцијом. Овим покушавамо да подигнемо ниво и квалитет пружања услуга према индивидуалним корисницима, али и да имамо ефикаснији приступ опремању наше индустријске зоне “Југоисток - Ечка”, као и због најављене реконструкције водоводне мреже у насељу “Ружа Шулман” - истакао је градоначелник. 
 
 
 
 
Још је додао да је протекла година била специфична у раду јавних предузећа и установа.
- Сви смо били фокусирани да што више сачувамо здравље нашег становништва, и у једном делу могу да будем задовољан радом јавних предузећа, међутим, оно што увек тражим од свих јавних предузећа и установа, наравно и Градске управе, јесте да морамо више да радимо на квалитету услуга, бржем решавању свих предмета и проблема који се јављају у граду и то је неко свакодневно инсистирање и надам се да ћемо временом достићи тај жељени ниво - рекао је Симо Салапура.  
 
Одборници су данас усвојили извештаје о раду Градске управе града Зрењанина за 2020. годину, Локалног омбудсмана града Зрењанина, Савета за здравље града Зрењанина, Туристичке организације града Зрењанина, Културног центра Зрењанина, Завода за заштиту споменика културе Зрењанин, Центра за социјални рад града Зрењанина, Центра за пружање услуга социјалне заштите града Зрењанина – Мост, као и извештај о пословању Установе Резервати природе Зрењанин за 2020. годину. 
 
 
 
 
Пред одборницима се нашао и Предлог решења о утврђивању назива улица на територији града Зрењанина. Тим предлогом, бројне улице у граду и околним селима, које до сада нису имале званичне називе, добијају нова имена.
 
Републичка власт је својевремено израдила регионални пројекат под називом „Ажурирање адресног регистра у Републици Србији“. То је урађено с циљем да свака улица у Републици Србији добије назив и да свака кућа добије кућни број. С тим у вези је Републички геодетски завод израдио елаборат за сваку локалну самоуправу.
 
Након тога је Комисија за утврђивање назива улица и тргова града Зрењанина, у сарадњи с месним заједницама, утврдила предлоге назива улица према поменутом елаборату. У међувремену је прибављено и позитивно мишљење националних савета мађарске, румунске и словачке националне мањине, као и градског Савета за међунационалне односе. Напослетку је Покрајински секретаријат за регионални развој, међународну регионалну сарадњу и локалну самоуправу дао сагласност Скупштини града на усвајање овог решења.
 
Према усвојеном решењу, нове називе добија 16 градских улица, које до сада нису имале имена. Те улице ће носити имена Јунака Тибора Церне, Споменка Госпића, Диане Будисављевић, Каплара Момчила Гаврића… Осим имена историјских личности, улице које су до сада означаване само бројевима носиће и називе као што су Ритска, Липова, Воћарска, Ратарска, Каналска, Риболовачка, Улица Дудова, Окањска, Жетелачка и Пчеларска. Нове називе добија и 31 улица у Арадцу, Елемиру, Ечки, Орловату, Перлезу, Стајићеву, Томашевцу и Ченти.
 
Коментаришући и ову одлуку, градоначелник је рекао да је Град Зрењанин за њу добио сагласност од свих релевантних институција и да је то законска обавеза коју градска администрација мора да спроведе.   
 
Скупштина града усвојила је и Предлог Одлуке о преносу права коришћења на непокретностима у јавној својини града Зрењанина на Црвени крст Зрењанин, чиме се тој организацији даје право коришћења на непокретностима у згради коју користе у Змај Јовиној улици 1ц, као и на објекту у Улици Мирослава Тирше, о чему је потписан посебан споразум о сарадњи између Града Зрењанина и Црвеног крста. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6009/8_sednica_SG_07-05-2021_0.jpg