Поводом Међународног дана породице пријем за вишечлану породицу Зечевић - Зрењанин се први у Војводини прикључио и подржао Покрет за децу “Три плус”

Поводом 15. maja, Међународног дана породице градоначелник Зрењанина Симо Салапура, уприличио је пријем за вишечлану породицу Зечевић.
Пријему у кабинету градоначелника присуствовао је и Радош Пејовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, као и Јелена Драгић начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Зрењанин.
На данашњем пријему породица Зечевић потписала је уговор и тиме постала прва породица из Зрењанина која је отсварила право на Поносну картицу „Цена минус за 3+“, а на основу уговора између града Зрењанина и Удружења “Покрет за децу три плус” из Чачка, чиме ће остварити попуст и одређена права код правних и привредних субјекта са којима Удружење има потписане споразуме о сарадњи.

Градоначелник Салапура је навео да је за промене у демографској структури једног града потребно време, али и бројне мере које ће првенствено подстаћи увећање породице. Рекао је да је и Зрењанин град који мора да се укључи у све акције које доприносе повећању броја становника, а да се подаци са републичког нивоа пресликавају нажалост и на Град Зрењанин. 

- Истраживања показују да је наш град мањи сваке године за око 1000 становника и да у тој процени није проблем њихов одлазак, већ што на свет не долази више беба. Ми смо се зато први у Војводини прикључили и подржали Покрет за децу„Три плус“ јер желимо да нас има више, да променимо ту негативну статистику. Погодности које ће добити породице са троје и више деце у оквиру ове кампање показаће им да мислимо на њих и да су такве породице благо наше средине. Симболично сам то желео да покажем и пријемом и разговором са породицом Зечевић - рекао је градоначелник Симо Салапура.

 

 

Навео је и да је за мере локалне популационе политике ове године Град наменио 180 милиона динара, а подршку родитељима и деци пружа чим се беба роди, финансијском подршком, затим обезбеђењем услова за боравак у вртићу. 
- Да подсетим у нашим вртићима нема више листе чекања, захваљујући што смо у скорије време отворили два нова вртића и сада их је укупно 20 у самом граду. Помажемо ученицима са куповином школског прибора, регресирамо превоз ученика, додељујемо стипендије и наставићемо са овим мерама. Не смемо заборавити ни директна новчана давања из буџета града по 50 хиљада динара за свако прво новорођено дете, за друго и треће рођено дете издваја по 35.000 динара. Издвајају се средства за вантелесну оплодњу, коју омогућавамо и паровима који желе и друго дете - казао је још.

Честитајући Међународни дан породице Радош Пејовић је рекао да је данас велики дан за наш град, а да је градоначелник препознао значај породичних вредности и максимално расположен да Зрењанин уложи све како би се демографска слика побољшала. 
- Што се тиче Картице три плус, Зрењанин је први град у Војводини који ће бити носинац ове картице и честитам породици Зечевић, посебно мами хероју, Марији Зечевић, која је учинила велико дело и дала прави пример доказујући да материјална средства нису једина да би се стварала породица, већ да је потребна храброст, воља и подршка околине, а у овом тренутку и подршка Града Зрењанина - рекао је Пејовић напомињући да ће Зрењанин ускоро бити домаћин једне од до сада највећих манифестација која указује на значај породичних вредности.

 

 

Марија Зечевић казала је да је права вредност заправо вредност породице, а да је одлучити се стварати многочлану породицу није лако, али да ко се одлучи на борбу, крене и бори се.
-За добро функционисање најважнија је организација, можда се боље сналазим него неко са једним или двоје деце. То једноставно крене, међусобно се поџавамо, свако има своја задужења. Подршка је најважнија. Рад организације “Три плус” пратим већ дуго и не могу да вам опишем колико ми је драго што је то сада доступно и код нас. Значиће нам много за наш кућни буџет - рекла је Марија и поручила да не постоји ништа значајније од деце.

На сајту града, у делу огласи и конкурси овјављен је јавни позив за остваривање права на Поносну картицу „Цена минус за 3+“.
Право на Поносну картицу имају породице са троје или више деце, од којих је најмање једно малолетно. 
Образац захтева и изјаве са обавештењем о обради података о личности може се преузети у згради Градске управе града Зрењанина, Трг слободе 10 у Зрењанину у Одељењу за друштвене делатности, канцеларија број 8 или са званичне презентације града Зрењанина www.зрењанин.рс у делу Е - управа, огласи и конкурси.
За додатне информације заинтересовани се могу обратити Одељењу за друштвене делатности сваког радног дана у периоду од 8 до 14 часова на следећој адреси: Трг слободе 10, канцеларија број 8 или на следеће бројеве телефона: 023/315-02-15, 023/315-00-50 и 023/315-00-47.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6025/dan_porodice_00.jpg