Државни секретар Стеван Глигорин у Зрењанину: посета насељу Дудара и пружање додатне помоћи ромском становништву у борби против вируса Ковид 19

Министарство државне управе и локалне самоуправе реализује акцију која за циљ има пружање додатне помоћи најрањивијим категоријама становништа у борби против вируса Ковид 19, а спроводи се у подстандардним, ромским насељима на територији Републике Србије. Тим поводом, државни секретар министарства Стеван Глигорин посетио је данас Зрењанин и након радног састанка у Градској кући обишао ромско насеље Дудара. 
 
 
 
 
Домаћин пријема у Градској кући био је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, а присуствовали су и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и координатор за ромска питања Градске управе Зијуш Шаћировић. Током посете насељу Дудара, грађанима су подељени хигијенски породични пакети, а државни секретар Глигорин и заменик Сантовац разговарали су с њима о значају вакцинације против Ковид 19, али и о другим изазовима са којима се ромска популација суочава. Подстакнути разговором, припадници ромске популације из тог зрењанинског насеља окупили су се око пункта организације Црвеног крста и исказали жељу да се вакцинишу, попут већине својих суграђана који су то већ учинили.  
 
 
 

“Здравље Рома је здравље Србије и драго ми је што данас видимо слику Србије која је способна да сваком грађанину пружи могућност да оствари своје право на имунизацију, да прилагоди систем пријаве и да га приближи грађанима, физички и у сваком другом смислу, али и да видимо наше суграђане Роме који су одговорни и разумеју да, чувањем свог здравља, чувају и здравље других грађана Србије и покушавају да свему томе дају сопствени допринос”, поручио је државни секретар Глигорин током посете насељу Дудара и додао да је Министарство државне управе и локалне самоуправе акцију подршке локалним самоуправама покренуло у марту ове године.
 
 
 

“Суштина акције је да се организују мобилни штандови за пријављивање људи за имунизацију и пунктови подршке у подстандардним насељима, и акцију спроводимо у 179 таквих насеља, у 29 градова и општина, посећујемо људе, разговарамо с њима, покушавамо да систем приближимо до те мере да људи могу да изађу испред својих кућа и да их ту сачекају волонтери који ће им помоћи да се пријаве. Кроз акцију ћемо поделити и 12 хиљада породичних хигијенских пакета, као врсту додатне подршке и помоћи у стицању имунитета. Сврха акције је имунизација, она подразумева вакцину, али и поштовање других превентивних мера које саветују лекари, укључујући и коришћење дезинфекционих и средстава за хигијену”, нагласио је Стеван Глигорин и захвалио се Граду Зрењанину на учешћу у овој акцији и показаној способности да организује и додатне активности, у оквиру оних које је наметнула епидемија изазвана вирусом Ковид 19.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац истакао је да Град Зрењанин брине о свим својим грађанима, да су значајни и нова радна места и заштита животне средине, али и здравствено стање популације.
“У протеклом временском периоду вакцинисано је више од половине грађана Зрењанина, обишли смо сва наша насељена места, у некима планирамо и нове кругове вакцинације, јер има интересовања. Данас посећујемо наше суграђане ромске националности, с циљем да свако од њих добије прилику да се упозна са значајем имунизације, да отклони страх и да се вакцинише, јер је то једини начин да се живот у потпуности врати у нормалне токове”, рекао је Сантовац и подсетио на активности које је Град Зрењанин пре само две године спровео на уређењу највећег ромског насеља у граду.
 
 
 

“Асфалтирали смо све улице у насељу Дудара, финансирали постављање јавне расвете, уредили прилаз реци Бегеј из насеља, поставили и заштитну ограду и омогућили овим људима цивилизованији начин живота. Оно што је сада неопходно, и на чему ћемо и даље инсистирати и радити у локалној самоуправи, јесте вакцинација и апелујемо на све наше суграђане Роме, из овог и из других насеља, да се вакцинишу”, поручио је заменик градоначелника Зрењанина.  
 
Акцију расподеле пакета ромским насељима у Србији организовало је Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и у сарадњи са Црвеним крстом Србије, уз финансијску подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), Фондације за отворено друштво, СКГО и УНХЦР.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6097/Drzavni_sekretar_Gligorin_0.jpg