Састанак с представницима “Метито Корпорације”: почетак радова у новембру, рок за завршетак двадесет месеци

Град Зрењанин и компанија “Метито” интензивно раде на припреми техничке документације и исходовања грађевинске дозволе, а очекивања обе стране су да почетак радова на изградњи централног постројења за пречишћавање отпадних вода града Зрењанина буде у новембру ове године, саопштено је данас након радног састанка у Градској кући. Новинарима су се обратили заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Извршног одбора “Метито Корпорације” из Уједињених Арапских Емирата Рами Гандур. Састанку су, испред Града Зрењанина, присуствовали заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић
 
Заменик градоначелника рекао је да градња постројења за третман отпадних вода значи и много боље услове за живот грађана Зрењанина, али да доноси и друге погодности. 
- Добијамо могућност да кренемо у измуљавање Бегеја и доведемо га на ниво какав има у Румунији. Отварамо четрдесет нових радних места, али и стварамо још повољније услове за довођење нових инвеститора који у својим захтевима желе да знају и какав је третман отпадних вода у Зрењанину, тако да је то неопходан услов за даљи развој града. 
 
 
 
Сантовац је поменуо и дуготрајан проблем присутан сваке године, када се, због раста нивоа реке Тисе, затвара устава у Стајићеву и Бегејом шире непријатни мириси и загађења и додао да је то такође један од проблема који ће бити решен изградњом пречистача. Назначио је и даље кораке у фази реализације пројекта. 
- Након потписивања уговора између Града и компаније “Метито” у сегменту смо давања урбанистичко-техничких услова за припрему локације, на основу упита пројектаната компаније, а потом и грађевинске дозволе. По том питању су се већ изјаснила наша надлежна комунална предузећа и установе, а потребно је и донети још једну скупштинску одлуку, на основу које ће се упутити захтев Влади Републике Србије за уступање грађевинског земљишта без накнаде - казао је заменик градоначелника Зрењанина.   
 
 

Председник Извршног одбора “Метито Корпорације” Рами Гандур истакао је да се реализација пројекта у потпуности одвија према роковима и плановима, дефинисаним заједно с Градом Зрењанином. Захвалио се грађанима Зрењанина и локалној самоуправи на изузетној подршци и разумевању значаја овог пројекта и нагласио да ће “Метито” бити дугорочан и поуздан партнер у даљем развоју града. 
- Завршено је пројектантско решење, такође и Студија о процени утицаја на животну средину, обезбеђено је финансирање и тренутно смо у процесу исходовања грађевинске дозволе. Наша намера је да изградња крене у новембру, а да рок завршетка градње буде двадесет месеци. Град ће имати бенефите и кроз запошљавање око 40 радника у постројењу, али ја желим да истакнем да је ово првенствено пројекат заштите животне средине и да, његовом имплементацијом и резултатима, грађани Зрењанина могу очекивати да река Бегеј буде у потпуности у складу с еколошким параметрима и да се животно окружење грађана Зрењанина у том погледу значајно поправи.
 
Говорећи о технолошким захтевима који су се наметнули у току техничке припреме пројекта, Гандур је објаснио да је “Метито Корпорација” спровела темељну и дугорочну студију и анализу, како у погледу тренутног стања отпадних вода града Зрењанина, тако и оног што се може очекивати на основу планираног привредног развоја.
- То је технологија и знање којим се поносимо и које смо имплементирали и у системе до десет пута веће и захтевније него што су потребе града Зрењанина. “Метито” је, примера ради, највећи страни инвеститор у области пречишћавања отпадних вода у Кини, где управљамо са осам градских и три велика индустријска постројења, а потписали смо и први концесиони уговор у Саудијској Арабији капацитета пречишћавања 200 хиљада кубних метара на дан. “Метито” у различитим државама, поднебљима, температурама, квалитетима отпадних вода и стандардима заштите животне средине има и више него адекватна искуства и грађани Зрењанина могу бити сигурни да имају искусног и поузданог партнера у реализацији ове инвестиције - поручио је Рами Гандур. 
 
 
 
Подсећамо, уговор о изградњи централног пречистача отпадних вода у Зрењанину потписали су почетком новембра прошле године градоначелник Зрењанина Симо Салапура и Валид Мадвар, потпредседник компаније “Метито”, у присуству потпредседника Владе Србије и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића и отправника послова амбасаде Уједињених Арапских Емирата у Србији Ибрахима Али Ал Дармакија. Пројекат се реализује као директна страна инвестиција, на основу међудржавног споразума наше земље и УАЕ, у вредности од 30 милиона евра.
 
Обавезе Града Зрењанина у реализацији пројекта нису финансијске природе већ подразумевају обезбеђење грађевинског земљишта и повезивање градске канализације са пречистачем отпадних вода. Централно постројење за прераду отпадних вода града Зрењанина градиће се на ободу индустријске зоне “Југоисток - Ечка”, са десне стране државног пута Зрењанин - Београд, у близини бензинске станице “НИС”.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6079/Metito_jun_2021_0.jpg