Заменик Сантовац на Дану поља стрних жита и огледа заштите биља: значајна издвајања Града Зрењанина за пољопривреду, ове године 29 милиона динара

Традиционални летњи Дан поља стрних жита и огледа заштите биља средњег Баната, који организује Пољопривредна стручна служба Зрењанин, одржан је данас на огледном пољу службе на имању “Златица” код Лазарева. Након окупљања учесника и поздравних речи домаћина и гостију, уследио је обилазак поља и представљање сортног огледа стрних жита и заштите биља. У име Града Зрењанина скупу су присуствовали заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и члан Градског већа Маринел Мендреа
 
 
 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је значај оваквих сусрета и стручног упознавања са сортама пољопривредних култура и третманима који се примењују у циљу оптималне производње. 
- Пољопривредни произвођачи препознају оно што ради наша Пољопривредна стручна служба и зашто је важно појавити се на овом месту. Они ће одрадити стручни део, а ми смо, као локална самоуправа, увек ту да помогнемо, и рад саме службе и развој пољопривреде, кроз наш аграрни буџет, који ће ове године износити 29 милиона динара. Та средства ће се реализовати кроз различите врсте директних субвенција и помоћи, или посредно, кроз уређење атарских путева, канала за одводњавање и слично - казао је он. 
 
Сантовац је додао да је од укупног износа аграрног буџета, 25 милиона планирано из средстава закупа пољопривредмног земљишта у државној својини и то за следећу намену: 22 милиона за уређење и градњу атарских путева и одводњавање, 2 милиона за геодетске и остале услуге и милион динара за трошкове око узурпираног пољопривредног земљишта. Преосталих 4 милиона је планирано из текућих прихода буџета и биће усмерено на подршку сточарима, пчеларима, на субвенционисање пољопривредних кредита и друго.
 
 
 

Заменик градоначелника поменуо је овом приликом и ИПА пројекат прекограничне сарадње Румунија-Србија, који реализује Пољопривредна стручна служба Зрењанин. Снежана Парађеновић из ПСС објаснила је да се ради о пројекту “Интегрални приступ метеоролошким условима”, који се заједнички спроводи са Политехничким факултетом из Темишвара и тиче се праћења различитих параметара миграције инсеката на пограничном подручју, са обе стране границе.  
- На десет локација дуж границе с Румунијом поставили смо метеоролошке станице, с циљем да за пољопривредне произвођаче обезбедимо неопходне информације које се директно рефлектују на производњу и квалитет усева, а односе се на кретања инсеката који нападају велики број култура и с којима имамо више или мање проблема сваке године: кукурузни пламенац, памукова совица, совица гама, кукурузна златица и жичари. Такође, на метеоролошким станицама ће се пратити и други параметри као што су температура земљишта и ваздуха, количине падавина, агрохемијска структура земљишта - рекла је Снежана Парађеновић.
 
И овога пута скуп је окупио бројне пољопривредне произвођаче, произвођаче средстава за заштиту биља, представнике Института за ратарство и повртарство из Новог Сада и локалне самоуправе, а организован је за подручје Средњег Баната. Сортни макрооглед стрних жита обухватио је озиму пшеницу, тритикале, озими јечам и Делта-аграр пшеницу, а представљени су агротехнички третмани и огледи на меркантилној пшеници, јечму, овсу, кукурузу, сунцокрету и соји. Стручни водич кроз оглед поља била је Зорица Рајачић, руководилац саветодавне службе ПСС, која је и поздравила присутне на почетку данашњег обиласка и захвалила им се што су се поново окупили након две године, с обзиром да прошле године, због епидемиолошке ситуације, Дан поља није одржан.  
 
 
 
 
Она је објаснила да су на огледном пољу “Златица” усеви посејани крајем октобра или нешто касније, уз исте сетвене услове, са довољно кишних дана и повољних услова током ницања и бокорења. 
- Карактеристика године је да је пшеница имала изузетно добре услове за бокорење, са веома повољним температурама, све до пре неколико дана, и оне су највише одговарале управо стрним житима. Сада ће, међутим, топлота скратити период воштане зрелости и сваким даном ће се отпуштати влага из зрна, чиме се ближимо и пуној зрелости пшенице и за седам до десет дана може се очекивати жетва - истакла је Зорица Рајачић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6090/Dan_polja_2021_0.jpg