Министар Ратко Дмитровић у радној посети Зрењанину и Перлезу - најављена манифестација “Дани породице”

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић био је данас у радној посети Зрењанину и том приликом је са градоначелником Симом Салапуром разговарао о могућностима за поправљање демографских прилика у Србији и мерама које у том погледу предузимају Влада, локална самоуправа и Министарство. Састанку су присуствовали и помоћник покрајинског секрертара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић, као и заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћница Јелена Травар Миљевић, председник Скупштине града Чедомир Јањић и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић.
 
 
 
 
На конференцији за новинаре, одржаној након састанка у кабинету градоначелника, градоначелник Салапура рекао је да Град покушава да пронађе модалитете и начине како и на који начин ставити породицу у фокус и како и на који начин можемо имати још боље ефекте популационе политике који се спроводе у нашем граду. 
- Када је у питању популациона политика која се спороводи у нашем граду и мере које је Град предузео, оне јесу у претходном периоду биле веома значајне, а када говоримо о томе пре свега мислим на изградњу два нова вртића, на четрнаест нових вртићких група у насељеним местима, а истакао бих и да нема листи чекања у нашим вртићима. Такође, подржавамо наше малишане и наше породице стипендрањем и стручним усавршавањем за шта издвајамо средства, као и за куповину азуто седишта за бебе и куповину школских торби и прибора сваке године за све наше ђаке прваке. Што се тиче финансијске подршке за свако прворођено дете издвајамо 50.000, за друго и треће 35.000 динара, као и апотекарске пакете за бебе, овезбеђује мо и новац за вантелесну оплодњу, а ове године 2,1 милион динара намењених за прославу нове године определили смо за лечење болесне деце - казао је Салапура. 
 
 

Он је истакао и да је ове године, будући да је Зрењанин Европски град спорта, најмађим Зрењанинцима омогућено бесплатно бављење спортом на осам пунктова у разаличитим спортским гранама. 
 
Казао је да је један од начина да се промени свест људи и укаже на значај породице манифестација августа ове године у Перлезу - Дани породице. 
- Надам се да ћемо наићи на позитиван одјек и да ће то место бити стециште окупљања и нових идеја, промоције и свега важног за породицу - рекао је још градоначелник, захваливши министру на данашњој посети.
 
Помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић најавио је манифестацију “Дани породице” која ће бити одржана у Перлезу августа ове године а која за циљ има промоцију породичних вредности.  
У склопу манифестације предвиђено је отварање шеталишта, некадашњег породичног корзоа, који се тренутно изводе радови, а у плану је и изграда бунгалова за породице, као и едукативни центар на отвореном за младе брачне парове и школа родитељства. У питању је изузетан и атрактиван простор на левој обали Бегеја, чије је уређење у пуном јеку. 
- Зашто Перлез - зато што је тај потез био неуређен, а сада смо успели да урадимо инфраструктурне делове и припремимо све да 12. августа отворимо прве “Дане породице” у Србији. Сматрам да је је манифестација неопходна и значајна и да ће она бити покретач за остале манифестације које ће се дешавати - рекао је Пејовић, најављујући да ће о радовима на проипреми тог терена бити урађен и филм који ће касније бити приказан осталим локалним самоуправама и утицати да се промени свест, да је породица најважнији национални ресурс. 
 
 
 
Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић рекао је да нема поправљања демографске слике без породице и да треба вратити култ породице у најпозитивнијем смислу.
- Деценије су пролазиле, а онда је испред нас, као монструм излетео проблем који се зове демографија, тако ће нам дуго времена требати да променимо или зауставимо тај тренд који је застрашујући - казао је Дмитровић и изнео податке да је први пут после 50 година број Срба пао испод седам милиона, са сталном тенденцијом смањења бројности, и да је питање свести један од термина који отвара више прозора у сагледавању тог проблема.
 
Указао је да постоје бројни фактори који утичу на демографску слику, а да је најважнији међу њима жена која одлучује о рађању деце, али и миграције савременог света и послодавци којима често кључно питање није образовање већ да ли жена планира да рађа.
 
Казао је и да је још један од проблема неравномеран развој градова и чињеница да се села празне муњевитом брзином, и указао да је 2020. у односу на 2019. склопљено 10.000 бракова мање, док је последњих 10 година 40 одсто склопљених бракова разведено.
 
 
 
 
 
Министар је у оквиру посете обишао и радове на изградњи Парка породице у Перлезу, у којем је последњих година, због географског положаја и добре инфраструктуре, повећана куповина некретнина. Након обиласка локације будућег парка, посетио је и храм Успења Пресвете Богородице, који спада у објекте највише категорије градитељског наслеђа на нашим просторима. С историјатом храма и радовима чувеног Уроша Предића који га је осликао, министра је упознао јереј Александар Нишевић. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6108/Ministar_Dmitrovic_prijem_0.jpg