Заставе Србије на Градској кући, кружним раскрсницама, вечерас на лед-екранима, мостовима и “Водоторњу”

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У свим градовима и општинама у Србији и Републици Српској, најзначајније институције, зграде јавних служби, тргови и централне улице окићене су Народном и Државном заставом Републике Србије, а вечерас ће у бојама заставе бити осветљени јавне установе, мостови, зграде, где год за то постоје могућности.   
 
 
 
 
Овај празник заједнички се обележава у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима Срби живе широм света, симболизујући јединство српског народа, а централна прослава одржава се вечерас у Београду.
 
У Зрењанину је осванула велика државна застава на балкону Градске куће. Заставама су посебно украшени и стубови јавне расвете на пет кружних раскрсница, на улазима у град и код Централне пијаце ("Авала"), а вечерас ће декоративна расвета пешачког и Малог моста, “Водоторња”, као и лед-екрани на Булевару Милутина Миланковића и на главној аутобуској станици, бити у бојама српске тробојке. Све јавне установе и институције, школе и месне заједнице, такође су се укључиле у обележавање овог празника.   
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура честитао је суграђанима празник и позвао да и личним примерима допринесу обележавању Дана заставе и искажу поштовање према држави Србији и једном од најзначајнијих датума у нашој историји. 
- Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележавамо у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је пробијен Солунски фронт и српска војска, заједно са савезницима, започела коначну офанзиву за ослобођење земље од аустроугарског окупатора у Првом светском рату. Поносимо се и учешћем наших суграђана и сународника у тим историјским догађајима, који нису желели да у аустроугарској униформи ратују против своје браће јужно од Дунава и масовно се прикључивали српској војсци, учествујући и у борбама за ослобођење своје земље и свог града, на чему смо им вечно захвални - истакао је градоначелник и додао да се застава Србије данас вијори на многим домовима у нашем граду и широм Србије и Републике Српске. 
 
 
 
 
Дан српског јединства, слободе и националне заставе званично се обележава од прошле године, када је установљен заједничким одлукама влада Републике Србије и Републике Српске. Циљ успостављања новог празника јесте, пре свега, оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе. У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима, с циљем да се искаже поштовање према застави, као једном од најзначајнијих елеманата државности.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6193/Dan_zastave_2021_0.jpg