Јесења акција “Посади свој хлад” успешно реализована у Книћанину - бесплатне саднице белог јасена за становнике 100 градова и општина у Србији

Становници насељеног места Книћанин одазвали су се јуче позиву да учествују у еколошкој акцији и преузму бесплатне саднице белог јасена, које ће посадити у свом окружењу. У питању је јесења акција “Посади свој хлад”, током које НВО “Зелени развојни центар” из Сремске Митровице поклања саднице на територији сто градова и општина Републике Србије. Акцију у Книћанину, где је такође подељено сто садница, подржао је Град Зрењанин, у сарадњи с месном заједницом “Војвода Стеван Книћанин” и ЈКП “Чистоћа и зеленило”. На терену је, уз представнике Градске управе града Зрењанина, био и Дарко Бађок, покрајински посланик и члан “Зелене парламентарне групе” у Скупштини АП Војводине.
 
 
 
 
Циљ треће по реду акције “Посади свој хлад” је пошумљавање урбаних градских и сеоских средина. Обезбеђене су двогодишње сертификоване саднице белог јасена са високим процентом успешности садње. Свако ко преузме садницу има само једну обавезу, да је посади. Ко никада није посадио дрво може то да учини уз упутство за садњу које такође долази уз сваку садницу. Такође, ова акција представља јединствену прилику за породице, где ће и деца моћи да учествују у догађају и посаде “своје дрво” које ће расти заједно са њима, а уједно ће тиме неговати и градити однос и љубав према природи. О свему томе било је речи и током поделе садница у Книћанину, a прве саднице преузео је директор Основне школе "Стеван Книћанин" Зоран Спасић, и оне ће наћи место у школском дворишту.
 
 
 
 
Mастер инжењер пејзажне архитектуре Данка Дрљан Журж, млађи саветник у Oдсеку за заштиту и унапређивање животне средине Градске управе Зрењанин, рекла је да територија Града Зрењанина спада међу најмање пошумљене у Војводини, испод 3 процента укупне површине.
- Град Зрењанин учествовао је на свим конкурсима на којима је испуњавао услове за добијање средстава за ту намену, тако да је и ова акција, друга у 2021. години у оквиру пројекта “Посади свој хлад”, резултат тих наших активности. Пролећну поделу садница грађанима организовали смо на Тргу слободе у Зрењанину, а сада смо се одлучили да посетимо и руралне делове наше територије и поделимо саднице у Книћанину, такође средини дефицитарној по питању зеленила - истакла је Дрљан Журж и додала да се нада да ће овакве акције постати пракса и бити организоване сваке године. 
 
Казала је и да Град Зрењанин у овим активностима остварује одличну сарадњу са ЈКП “Чистоћа и зеленило”, те да заједно и плански сваке године одлучују о томе где ће се реализовати нови засади или обновити постојеће зелене површине. 
 
 
 
 
На бесплатним садницама за становнике свог места, захвалила се Дијана Цветковић, представница месне заједнице у Книћанину. Изнела је податак да у селу живи око 1.500 становника и да ова, као и друге акције које се тичу озелењавања, наилазе на добар одјек.
- Потрудићемо се да донацију искористимо на најбољи начин, како би Книћанин био још зеленији и верујем да ће, након свих информација и савета које смо добили, свака садница бити успешно засађена - рекла је она.
 
Како се могло чути током акције у Книћанину, за садњу је одабран управо јасен, јер се ради о аутохтоном европском дрвету, у Србији заступљеном претежно у националним парковима, као што су Фрушка гора, Ђердап, Палић, и слично. Одговарају му полуосунчана или сунчана места и може се садити на стрмим земљиштима јер добро веже тло. Јасен је карактеристичан за термофилне листопадне и зимзелене шуме и расте углавном на неутралном и базичном крашком тлу. Може да нарасте до 20 метара, има танку кору, светлосиве боје која са годинама постаје испуцала. Одликује га плитак, али разгранат коренов систем. Стара веровања у Србији, задржана све до данашњих дана, говоре о великој спасоносној снази јасена. Зато је поштован као свето дрво. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6327/Sadnice_Knicanin_0.jpg