Почињу радови на обнови дела фасаде ЕГШ “Никола Тесла” - главни улаз биће поново безбедан за ученике

Постављањем грађевинских скела почели су припремни радови на обнови дела фасаде Електротехничке и грађевинске школе “Никола Тесла” у Зрењанину. Дуго очекивани радови учиниће главни улаз у школу, од стране градског језера, поново безбедним за ученике и особље, а једној од најлепших зграда у центру Зрењанина почети да враћају некадашњи сјај. 
 
Подсећамо, Покрајинска влада је на основу конкурса Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице прошле године тој школи, за радове на фасади, определила 3,1 милион динара. 
 
 
 
Претходно је школа, такође од средстава Покрајинске владе из децембра 2016. године, санирала кров, који је сада у добром стању, али су фасаде ка језеру и ка згради Народног музеја остале ограђене због могућег осипања и отпадања гипсаних украса, посебно у условима кишног и влажног времена. 
 
Зграда ЕГШ “Никола Тесла” вредан је примерак градитељске баштине града Зрењанина. Првобитно Трговачка академија и Државна мушка грађанска школа, касније Трећа гимназија, па Средња економска школа, саграђена је 1892. године по плановима будимпештанског архитекте Иштвана Киша. Школа спада међу најстарије трговачке академије у држави. 
 
 
 
Као и на већини остварења Иштвана Киша, у формирању стилског израза ове зграде, аутор је главни извор инспирација налазио у реминисценцијама на архитектуру италијанске ренесансе. Изузетан је пример објекта реализованог с главном фасадом према обали некадашњег Бегеја, с тежњом да град репрезентативним грађевинама “сиђе на реку”, што је потом учињено и са зградом судске палате на супротној обали. 
 
Изглед зграде у годинама након изградње, крајем 19. века

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6450/radovi_skola_nikola_tesla_0.jpg