У сусрет Дану победе - санирана оштећења и оплемењен спомен-парк на Багљашу

У сусрет обележавању 9. маја, Дана победе над фашизмом, када се традиционално свечаност организује на неколико локација у граду Зрењанину, обављени су радови у спомен-парку на Багљашу, где Дан победе заједнички обележавају представници Града Зрењанина и амбасаде Руске Федерације у Србији.
 
Извршена је санација оштећених и бојење свих зидова у спомен-комплексу, а “освежен” је и сам централни споменик, односно спомен-костурница 220 бораца Црвене армије, погинулих у борбама за ослобођење града Зрењанина и средњег Баната у Другом светском рату, 1944. године. Дотрајали јарболи за заставе замењени су новим, на којима су истакнуте државна и градска застава. 
 
 
 
 
Спомен-парк је оплемењен и са тридесетак нових садница, чиме ова зелена оаза у срцу највећег зрењанинског насеља поприма физиономију какву заслужује - да уз меморијалну улогу буде и место боравка и одмора у природи. Као најлепши симбол живота и његове обнове, у парку је и ове године нашла уточиште породица рода, чије је гнездо подигнуто на врху другог споменика у спомен-комплексу. 
 
Спомен-парк на Багљашу формиран је након ослобођења града, на месту где је фашистички окупатор 31. јула 1941. године стрељао 90 родољуба, међу којима и члана Покрајинског комитета Комунистичке партије Југославије за Војводину, народног хероја Соњу Маринковић. Још дванаест лица стрељано је на истом месту 19. септембра исте године. У то време, тај простор налазио се на удаљеној градској периферији.   
 
 
 
 
Споменик Соњи Маринковић и стрељаним родољубима откривен је 2. октобра 1954. године, а спомен-костурница Црвеноармејцима подигнута је октобра 1962. године. До бетонске гробнице води улаз са два крилна зида, а изнад хумке стоји стилизована руска капа - “Ушењка”. Амбасада Руске Федерације у Србији поставила је на спомен-костурницу плоче са именима свих бораца Црвене армије који почивају на овом месту, и представници амбасаде два пута годишње - 9. маја, као и на дан ослобођења града, 2. октобра, одају пошту својим сународницима. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6530/spomenik_bagljas_0.jpg