Градоначелник са сарадницима у Стајићеву: најмлађе село на градској територији одолева демографским изазовима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”, посетио је данас Стајићево. Разговарао је с представницима месне заједнице, а састанку су присуствовали и представници сеоских удружења, одборница у Скупштини града Зрењанина Вања Лучић, директорка ОШ “Свети Сава” Зорана Медић и пољопривредни произвођач Зорица Стефанов. Потом је обишао пољопривредно газдинство и живинарску фарму у изградњи Весељке Милановић, на ободу села. 
 
Заједно с градоначелником, Стајићево су посетили заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Одељења привреде Градске управе Јелена Травар Миљевић и директори Јавног предузећа за урбанизам, ЈКП “Чистоћа и зеленило” и ВПД “Средњи Банат” Горан Краварушић, Немања Милинковић и Милош Радосављевић, као и технички директор ЈКП “Водовод и канализација” Срђан Богарошки
 
 
 
 
Стајићево је најмлађе насеље на градској територији, формирано након Првог светског рата, када је елемирски парох Сава Стајић покренуо акцију да се на том простору изврши колонизација српске сиротиње и беземљаша. По њему је село и добило име. Почетни број становника од 1270 постепено се увећавао до садашњих две хиљаде и Стајићево је међу ретким насељима чије се становништво не осипа. Ове године село ће обележити јубилеј - 100 година од формирања и колонизације. 
   
Градоначелник Салапура истакао је да је данашња посета била прилика да се чује шта је све у Стајићеву у протеклом периоду изграђено, који су проблеми присутни и какви су планови руководства месне заједнице за наредни период.
- Село је комунално добро опремљено, све улице су асфалтиране и почело је прикључење домаћинстава на изграђену канализациону мрежу. Лепа вест је и да постоји изражена потреба за формирањем јаслене групе и помоћ родитељима који су у великом броју запослени у граду, јер се у селу годишње роди 25 до 30 деце. Проблем је недостатак простора за ту намену и о томе смо данас разговарали с представницима месне заједнице, на који начин да то решимо. Када је у питању комунална инфраструктура, даља изградња канализационе мреже, неопходно је ревидирање постојећих пројеката, да би се добиле неопходне дозволе за наставак радова. Разговарали смо и о уређењу атарских путева, изградњи капеле на месном гробљу и другим пројектима који спадају у послове текућег одржавања. Добили смо и средства од покрајине за израду документације за прикључење Стајићева на градски водовод - рекао је градоначелник. 
 
 
 
 
Пољопривредно газдинство Весељке Милановић пример је породичног бизниса у области пољопривреде, с обзиром да су се она и чланови њене породице одлучили за живот на селу и проширење делатности и производње. Уз бављење сточарством, сада подижу живинарску фарму и граде потпуно нов, наменски објекат. Градоначелник је поздравио ову иницијативу и рекао да у Стајићеву има људи који се баве овом делатношћу.
- Посетили смо данас и породицу Милановић и ево нас у објекту који ће, надамо се, у наредних шест месеци бити завршен и у њему заснована производња пилића. Надам се да ће то представљати један подстрек и за мештане који се баве живинарством, али и за даљи развој села - поручио је градоначелник након посете овом пољопривредном газдинству.
 
 
 
 
Председник Савета МЗ Стајићево Бојан Јањић истакао је добру сарадњу између Града Зрењанина и месне заједнице и рекао да је на данашњем састанку сумирано све што је урађено у претходном периоду, али и наведени проблеми за које очекује да ће заједнички бити решени. 
- Искрено се надам да ће у наредном периоду све оно што сматрамо значајним за село и његове мештане и за унапређење живота у њему, бити решено. Пре два месеца пуштена је у функцију канализација, на коју је прикључено око 100 домаћинстава и сада се ради препојектовање, како би у наредних шест месеци могли да наставимо с радовима. Урађена су и два атарска пута на сеоској територији и очекујемо одобрење за добијање материјала за уређење свих излаза из села. Припремамо и прославу значајног јубилеја, сто година од оснивања села, и ту годишњицу прославићемо од 19-21. августа. О томе смо такође разговарали данас с градоначелником, као и о могућности подизања спомен-бисте свештенику Сави Стајићу, оснивачу села Стајићева - напоменуо је Јањић.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6573/KOLEGIJUM_STAJICEVO_0.jpg