Обележава се празник Вазнесења Господњег, слава храма и насеља “Багљаш” - свечана седница савета обе месне заједнице

Поводом празника Вазнесења Господњег - Спасовдана, који се ове године обележава 2. јуна, служене су вечерња служба и свечана литургија у храму Вазнесења Господњег и одржана заједничка свечана седница савета месних заједница “Вељко Влаховић” и “Соња Маринковић”, с обзиром да је Спасовдан и слава највећег зрењанинског насеља. 
 
Вечерњу службу у храму Вазнесења Господњег јуче је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор. Уз саслужење свештенства Српске православне цркве - Епархије банатске, служби су, уз грађане Багљаша, присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик председника Скупштине града Оливер Митровић
 
 
 
 
Данашњој литургији присуствовали су заменик градоначелника и прошлогодишњи кум храмовне славе Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Зрењанина Снежана Вучуревић, као и бројни грађани. Након литургије уприличена је свечаност у просторијама месних заједница, резан је славски колач и додељена су традиционална годишња признања појединцима и колективима заслужним за афирмацију и развој насеља “Багљаш” у различитим областима. 
 
 
 
 
Ове године додељене су четири такве плакете, а признање су заслужили Иља Зоранић, активиста месне заједнице, покретач школе шаха за најмлађе, Дечји хор “Сањалице”, на челу с диригентом Сањом Поповић, предузеће “Бомист” д.о.о. (плакету је примио сувласник Мићо Станић) и Драгољуб Савић, председник Удружења старосних пензионера Багљаш. Госте свечаности поздравили су председници Савета МЗ “Вељко Влаховић” Жарко Цветић и “Соња Маринковић” Олгица Станков, који су, уз заменика градоначелника Сантовца и заменика председника Скупштине града Оливера Митровића, уручили признања награђеним.  
 
 
 

Вазнесење Господње - Спасовдан спада у покретне празнике - пада истог дана, али се мења датум јер се рачуна од Васкрса. Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. Одлуком савета обе месне заједнице које чине насеље “Багљаш” - Вазнесење Господње установљено је као заједничка слава, односно целокупног насеља “Багљаш”, највећег у граду, са својих скоро 20 хиљада становника. 
 
 
 
 
Темељи храма Вазнесења Господа Исуса Христа освештани су 2013. године, а градња храма почела је две године раније. Прва Света литургија у тада још недовршеном објекту одржана је на храмовну славу, Васнесење Господње, 2015. године. Храм је у основи тробродна базилика, површине око 300 квадратних метара и с торњем високим 18,5 метара. По стилу подсећа на манастир Хиландар, Сопоћане, Дечане и друге задужбине Немањића. Старешина храма је протонамесник Слободан Честић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6586/vaznesenje_bagljas_2022_0.jpg