Обнова још два спомен-обележја из периода Другог светског рата: завршена “Ротонда” у парку код Културног центра, почињу радови у Клеку

Настављају се активности које Завод за заштиту споменика културе у Зрењанину реализује у сарадњи с Градом Зрењанином и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања    Републике Србије, а тичу се пројеката обнове - рестаурације и конзервације - спомен-обележја из периода Другог светског рата на територији нашег града. 
 
Завршени су радови на обнови споменика погинулим Црвеноармејцима у парку “Планкерт”, код Културног центра Зрењанина, а у току су припреме за почетак радова на обнови споменика жртвама фашизма и страдалима у народно-ослободилачкој борби од 1941-1944. године и платоа око њега, у центру Клека. У Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин, који реализује активности у вези са обновом споменика, истичу да се радови у Клеку очекују већ у току наредне недеље. 
 
 
 
 
Обнова споменика познатог као “Ротонда” подразумевала је уклањање графита, санацију различитих оштећења, замену цигли и заштитног омотача, постављање лима у горњем делу, а поред споменика биће постављене и две клупе. Вредност изведених радова је 671.000 динара. Споменик је рад руског инжењера Александра Солодова, из 1947. године, и подигнут је на месту где су се налазили посмртни остаци бораца Црвене армије, погинулих у борбама за ослобођење града октобра 1944. године. Касније су ти остаци пренети у спомен-костурницу на Багљашу, заједничку гробницу свих руских војника, подигнуту 1962. године. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изразио је задовољство због наставка активности на обнови споменика посвећеним људима и догађајима из периода Другог светског рата.
- Наша дужност, али и људска и морална обавеза, је да се сећамо наших предака који су дали своје животе супротстављајући се фашизму и окупацији, борећи се за слободу и лепшу и бољу будућност. Успомену на њих и њихова дела чувамо, између осталог, и кроз бригу о споменицима из тог периода, њиховом обновом и адекватним одржавањем, уз обележавање свих значајних датума и догађаја на које ти споменици указују. Сада обнављамо још два спомен-обележја и сигурно ћемо с тим наставити и убудуће - поручио је Салапура. 
 
 
 
Споменик у Клеку
 
Током последње четири године, на територији града Зрењанина обновљено је шест спомен-обележја из периода Другог светског рата: споменик стрељаним родољубима на Житном тргу, спомен-обележје на Михајловачком друму, меморијални комплекс на Багљашу, спомен-обележје погинулим Црвеноармејцима код железничке станице “Фабрика”, споменик Вељку Лукићу - Курјаку у Лукићеву и споменик жртвама фашистичког терора у порти цркве у Стајићеву. Такође, обновљено је и више спомен-обележја из Првог светског рата.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6611/SPOMENIK_RODONDA_0.jpg