Градоначелник присуствовао завршној конференцији пројекта „Подршка развоју предузетништва сеоских жена у Банату“ -Зрењанин је препознао значај економског оснаживања жена

Градоначелник Зрењанина Симо Сапалура обратио се данас, у Мултимедијалној сали Градске куће, на конференцији поводом завршетка пројекта „Подршка развоју предузетништва сеоских жена у Банату“.
Овај скуп организовали су Зрењанински едукативни центар и Центар за подршку женама, а поред градоначелника обратили су се и Ђенђи Селеши, помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Невена Марчета из Канцеларије UN Women и Радослава Аралица - Зрењанински едукативни центар. 

 

 

Градоначелник је изразио задовољство што је у прилици да данас разговара са женама које, како је рекао, имају огромну енергију и које су реализујући пројекат препознале Зрењанин као добру средину за учешће у овом пројекту.
- Зрењанин је препознао значај економског оснаживања жена и у складу с тим смо прошле године, по први пут, расписали и конкурс за економско оснаживање жена, за шта смо издвојили 2 милиона динара и на основу чега је дванаест предузетница добило средства. У оквиру кампање коју радим са својим кабинетом “Да нам села буду ближа” имао сам прилику и да обиђем неколико предузетница на селу које су успешно започеле реализацију свог бисзниса, а драго ми је да је та мера наишла на велики одзив приликом конкурисања. Наравно, и ове године наставићемо да пружамо подршку женама - рекао је градоначелник Симо Салпура.

 

 

Подсетио је и да су актуелни конкурси када је у питању унапређење мера у области пољопривреде, а који се превасходно односе на заинтересоване из руралних средина. У питању су, казао је, пројекти који подржавају органску производњу као и они који подржавају пластеничку производњу на територији сеоских месних заједница. 
- Драго ми је да је пројекат „Подршка развоју предузетништва сеоских жена у Банату“ добро реализован и верујем да ћемо предлоге и закључке који се тичу мера за унапређење положаја жена на селу и развоја женског предузетништва и ми у Зрењанину моћи да имплементирамо - рекао је градоначелник.

 


Пројекат је реализован у Средњобанатском и Севернобанатском управном округу у оквиру друге фазе ширег пројекта ”Кључни кораци ка родној равноправности” који реализује Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Министарством за европске интеграције, EU Woman и уз финансијску подршку EU.
Радослава Аралица казала је да је пројекат реализован у сарадњи са сеоским удружењима жена у општинама Зрењанин, Кикинда, Чока, Нова Црња, Сечањ, Нови Бечеј. 

Ђенђи Селеши је указала је да је за покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова важно што имају могућност да присуствују данашњем скупу.
-Важно нам је јер њихов рад и уопште овакви пројекти подршке развоју предузетништва указују на значај, важност и одговорност улоге жена предузетница у друштву у којем живимо и радимо, и такође, утичу на њихово повећање знања, на пласирање искуства, вештина и способности. С друге стране покрајинска Влада и надлежни покрајински секретаријат својим подстицајним мерама програмским и пројектним активностима омогућавају веће запошљавање жена и самим тим указују на потенцијал које жене, као будуће предузетнице, имају у нашем друштву - рекла је она. 

 

 

Приликом данашњег обраћања Невена Марчета је оценила да жене на селу, посебно жене у Војводини, имају огроман потенцијал.
- Кроз овај пројекат показале сте да сте предузетнице и имате велики потенцијал да учествујете на тржишту и имате вашу интернет продавницу, а посебно је важно што сте показале да желите да се едукујете и напредујете - рекла је Невена Марчета. 
 
На завршници пројекта представљена је Мрежа “Женски дивани” и чланицама удружења додељени су сертифкати.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6641/KZN_ZEC_010_00.jpg