Градоначелник у Лукином Селу: мало насеље, у ком постоји енергија и влада дух заједништва међу мештанима

Асфалтирање главне улице у Лукином Селу, чиме је решен горући проблем мештана, био је непосредан повод за данашњу посету градоначелника Зрењанина Сима Салапуре и његових сарадника, у оквиру активности “Да нам села буду ближа”. Уз захвалност локалној самоуправи на тој инвестицији, као и на санацији дивље депоније, представници савета те месне заједнице предочили су градоначелнику шта би требало да буде реализовано у наредном периоду и у ком смеру да се даље одвија сарадња. 
 
 
 
 
Лукино Село добило је име по оснивачу Лазару Лукачу, трговцу из Ердеља који је 1781. године купио 30.000 хектара банатског земљишта на коме се данас налазе насеља Ечка, Јанков Мост и Клек. На оближњем имању Ечка Лукач је 1820. године подигао и дворац Каштел. Лукино Село најмање је засебно насеље на територији Града Зрењанина и по последњем попису становништва у њему је живело 480 становника, у око 200 домаћинстава, претежно мађарске националности. Ипак, савет месне заједнице игра активну улогу у животу села и испуњавању потреба његових становника. 
 
Градоначелник Салапура, након радног састанка и посете пољопривредном газдинству Тири, рекао је да у овом селу, упркос његовој величини, постоји енергија у месној заједници и влада дух заједништва.
- Оно што је интересантно јесте да овде нема слободних плацева на продају, село је на јако лепој локацији, има и озбиљан туристички потенцијал, али је превасходна делатност мештана ипак пољопривреда, повртарство воћарство. У посети газдинству Тири видели смо и чули да се баве производњом поврћа на 10 хектара, да сву робу пласирају на београдској пијаци и оваква породична газдинства су, понављам, шанса за свако насељено место - казао је градоначелник и осврнуо се на реализоване инвестиције.
 
 
 
 
- У претходном периоду регулисали смо проблем дивље депоније на улазу у село и пре неколико дана завршили асфалтирање главне улице, у дужини од 600 метара и вредности инвестиције од преко 3 милиона динара. Основни проблеми се и тичу комуналне инфраструктуре, безбедности у саобраћају, о чему смо разговарали и где се морају предузети одређене радње у административном смислу и предвидети буџетска средства за наредни период - рекао је градоначелник Салапура. 
 
Председник Савета МЗ Лукино Село Јожеф Бакош истакао је одличну сарадњу с локалном самоуправом и изразио задовољство због решених проблема и разумевања од стране градске управе за потребе мештана. 
- Много нам значи обновљен пут кроз село и санирана депонија, која дуго није чишћена и проширила се надомак села. Позитивно је што има досељавања у место, купљена је и једна кућа у оквиру подстицаја које даје држава, у коју је досељена породица са више деце и драго нам је што има знакова да се село опоравља - наводи Бакош.
 
 
 
 
Шансу за живот на селу и породичну производњу од које остварују егзистенцију нашли су и Андраш и Невена Тири, произвођачи карфиола и броколија. Невена Тири каже да су унапредили производњу захваљујући регресираној набавци механизације и опреме, а робу успешно пласирају на београдско тржиште.
- Пре месец дана добили смо пумпу за наводњавање, из средстава Покрајине, успешно смо неколико пута конкурисали и код организације “Просперитати” и то нам пуно помаже. Захваљујући томе проширили смо и унапредили производњу. Помажу нам и ћерке, када су у могућности, волимо овај посао којим се већ дуго бавимо, у њему смо се пронашли и жеља нам је да останемо овде. Карфиол и броколи је захтевно и тешко производити, посебно у овако сушним условима, али је за нама велико искуство и учење на грешкама. Значи нам доста и што имамо сигуран пласман за производе, набавили смо и хладњачу, с обзиром да је броколи јако осетљив и након што се убере рано ујутро, остаје свеж до саме продаје - објашњава Невена Тири.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6647/KOLEGIJUM_LUKINO_SELO_0.jpg