Градоначелник обишао радове на реконструкцији вреловодне мреже у насељу “Ружа Шулман”: за одрживије и сигурније снабдевање потрошача

Радови на реконструкцији вреловодне мреже у зрењанинском насељу “Ружа Шулман” и делу улице Марка Орешковића у пуном су јеку, а градилиште је данас посетио градоначелник Симо Салапура, заједно са замеником Сашом Сантовцем, вршиоцем дужности директора ЈКП “Градска топлана” Жарком Ђуричићем и представницима извођача радова.
 
Реконструкција се односи на замену постојећих цеви у изолационој лебит маси новим предизолованим челичним цевима у укупној дужини трасе од 638 метара, чиме се обезбеђује поузданост и сигурност у дистрибуцији топлотне енергије, као и смањење губитака топлотне енергије и воде из система на путу до крајњих корисника. Вредност радова износи 21,8 милиона динара, а финансирају се средствима ЈКП “Градска топлана”. 
 
 
 
 
Радови се одвијају паралелно на три деонице и укупно је до сада завршено 70 одсто планираних активности. У потпуности је завршена деоница у делу насеља “Ружа Шулман” од стамбеног објекта број 5 до зграде основне школе “2. октобар”, у дужини од 258 метара. Деоница од подстанице у Панчевачкој улици до објеката број 2 и 5 у самом насељу завршена је у обиму од око 80 одсто, радови се изводе на дужини од 230 метара. На деоници од вртића “Сунчица” до стамбених зграда број 14 и 46, што износи 150 метара, завршен је ископ и следе машинско-монтажни радови. 
 
Радове изводе предузећа “МВ инвест” Зрењанин и “Соларис” из Каћа, а у “Градској топлани” наводе да је завршетак свих радова планиран до почетка грејне сезоне, уз очекивања да то буде и пре предвиђеног рока.     
 
 
 
 
Градоначелник је навео да се у овом делу града мења око 1,6 километара цеви вреловодне мреже и да је вредност инвестиције преко 20 милиона динара.
- Добићемо одрживије и сигурније снабдевање, а на овај начин смањују се и губици у самој топловодној мрежи. Оно што морамо истаћи сада, када смо на прагу грејне сезоне, јесте да смо сви свесни колико су цене енергената поскупеле и колики је хаос на тржишту енергената у Европи, а с друге стране видимо да је држава Србија преузела значајне кораке и мере да ситуација није толико тешка и да смо припремљени, али морам напоменути да непопуларне мере подизања цена грејања неће моћи да заобиђу ни наш град. О томе треба отворено разговарати, а према подацима које имамо, остале јединице локалних самоуправа већ су добиле предлоге топлана за повећање цена од 35 до чак 50 процената. То је корак на који смо условљени, али морам истаћи да цене за фиксни део уназад пет година нису мењане и подизане. У договору с нашом Градском топланом учинићемо све да то буде у најмањој могућој мери и да грађанима, крајњим корисницима, што више олакшамо ову сезону која је неизвесна, са неизвесном ценом енергената - рекао је градоначелник и поручио да сви морамо бити спремни да штедимо, да се понашамо рационално. 
 
 
 
- Из тих разлога већ крајем августа разговарамо о проблемима који ће наступити, надам се, у што мањем обиму и што мањом штетом по наше грађане – рекао је градоначелник Симо Салапура.  
 
Меланија Лојпур, ПР "Градске топлане", истакла је да се радови на замени старих и дотрајалих цеви у насељу „Ружа Шулман“ изводе од јула ове године и изразила очекивање да ће радови, посебно део у близини школе „2. октобар“, бити завршени што пре како би настава могла да се одвија неометано. Навела је и да је у овом делу града било честих хаварија и проблема са грејањем, те да је због тога и било неопходно да се радови што пре реализују и заврше. 
- Када говоримо о ценама грејања, Градска топлана је од почетка године неколико пута наглашавала да нисмо имали промену цена од 2014. године и 2015. године, говоримо о фиксном и варијабилном делу цене. Све то поприлично утиче на наше пословање с обзиром да цене на тржишту иду у небеса. Знамо да је струја поскупела 2,5 посто и да је природни гас од јануара 2021. године поскупео 56 процената, што је огроман износ и ако то упоредите са тим да наше цене дуго година нису мењане, односно да су у два наврата и смањене, то је битно утицало на наше пословање - рекла је Лојпур и додала да повећање цена неће обрадовати грађане.
 
 
 
 
- Неминовно је да сви заједно поднесемо терет кризе и из тих разлога морам искористити прилику да подсетим суграђане да је неопходно да се сви понашамо врло домаћински и штедљиво и да уколико у току грејне сезоне не боравите у својим становима заврћете вентиле, без обзира имате ли или не калориметре, јер ће то битно утицати на рачуне који ће доћи током грејне сезоне. Дакле, краће проветравање, гледајте да штедите енергију, јер мислимо да је то једини начин да сви заједнички смањујемо потрошњу – казала је Меланија Лојпур.
 
Иначе, Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије донело је данас предлоге препорука за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву, привреду и домаћинства за смањење потрошње електричне и топлотне енергије.    

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6700/Toplana_radovi_2022_0.jpg