Ђаци сели у школске клупе, град по први пут обезбедио бесплатне уџбенике за више од хиљаду првака

Почела је нова школска година у којој ће, у зрењанинским основним школама, бити и 1024 ученика првих разреда. Традиционално, за све њих град Зрењанин обезбедио је ђачке ранчеве и припадајући прибор, а по први пут, сви су добили и бесплатне уџбенике. Градоначелник Симо Салапура посетио је том приликом основну школу “Ђура Јакшић” у Зрењанину, док је заменик Саша Сантовац присуствовао почетку школске године у основној школи “Братство” у Арадцу. 
 
 
 
 
Број ученика који је кренуо у први разред за један је мањи него претходне године, али има наговештаја да ће их већ наредне године бити више и да се зауставља вишегодишњи негативан тренд. У зрењанинској основној школи “Ђура Јакшић” устаљен је број од три одељења првих разреда, а првака је укупно 61.
 
Градоначелник Салапура пожелео је свим првацима срећан полазак у школу, да слушају своје учитељице и родитеље, а да ће Град Зрењанин чинити напоре да у свим школама обезбеди адекватне услове за наставу, посебно кад су у питању енергенти.  
- Први септембар је посебан дан, у ком је данас у Зрењанину 1024 деце понело титулу “ђак првак”. То је важна титула у њиховом школовању и животу, али посебно, ово је дан и за нас родитеље. Желећи да допринесемо да он буде још лепши и да им омогућимо још лакше школовање, ове године је град Зрењанин по први пут обезбедио бесплатне уџбенике за све ђаке прваке, уз торбу и школски прибор, које додељујемо већ неколико година уназад. Свим просветним радницима, директорима, учитељима, наставницима и ђацима, желим успешан нови почетак школске године - поручио је градоначелник и пожелео да школе имају успешне генерације, које ће развијати наш град.
 
 
 
 
 
- Од ученика који су данас кренули у школу неки ће сигурно бити учитељи, директори, лекари, професори, можда и градоначелници, и у том смислу желим да поручим и родитељима, али и директорима школа да локална самоуправа Зрењанин чини све напоре да услови буду што бољи. Година пред нама нимало неће бити лака, пре свега када су у питању енергенти, и биће најважније да обезбедимо добре услове за несметано одвијање наставе. Различити су проблеми у школама, посебно у насељеним местима, негде са набавком угља, негде у процесу прикључења на гасну мрежу, док у две школе мењамо столарију и тиме утичемо на мере енергетске ефикасности. Све су то улагања која се мере десетинама милиона динара и то није довољно, али трудићемо се да у неком наредном периоду та средства буду још већа, јер деца су наша будућност - нагласио је градоначелник. 
 
 
 
 
Директорка школе Маја Алмажан истакла је задовољство поводом новог почетка школске године и рекла да су прваци ове године дочекани мало другачије. 
- Нисмо чекали 1. септембар, него смо им јуче приредили свечани пријем и прозивку код својих учитељица, како би данас били спремни за школске клупе. Први дан нове школске године почео је свечано, химном „Боже правде", где смо им и прочитали допис обраћања министра просвете свим ученицима, који им је пожелео добродошлицу и срећан почетак нове школске године. Ђацима је први школски дан улепшан и доделом уџбеника, торби и прибора, од стране градоначелника и његових сарадника - рекла је директорка и додала да ће ове школске године наставу у школи “Ђура Јакшић” укупно похађати 521 ученик. 
 
Заједно с градоначелником, ОШ “Ђура Јакшић” посетили су данас и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, члан Градског већа Славиша Влачић и одборници у Скупштини града са територије МЗ Граднулица” Ненад Домјесков и Синиша Вукић
 
 
 
 
Бесплатне торбе и уџбенике ђацима који су данас кренули у први разред основне школе “Братство“ у Арадцу уручио је заменик градоначелника Саша Сантовац, заједно са начелницом Одељења за друштвене делатности Јеленом Драгић и Данком Ђокићем, одборником Скупштине града из тог места.
 
Поздрављајући ђаке – прваке и њихове родитеље у школском дворишту где је приређена свечаност, заменик Сантовац је рекао да је за све њих ово диван дан који ће памтити. 
- Ово је ново поглавље у вашим животима које ће вама драги прваци донети нова другарства, многе лепе успомене којих ћете се радо сећати, а ускоро верујем и прве љубави. Када порастете радићете различите послове, живети можда у другим срединама, али ће та пријатељства које овде у школи остварите међу вама остати за цео живот. Желим вам срећу и успех – рекао је заменик, поручујући родитељима да ће град наставити и убудуће да, поред бесплатних торби и школског прибора обезбеђује и бесплатне уџбенике, што је новина ове године. 
 
 
 
 
Заменик је ову посету искористио и за разговор са директорком школе Марјеном Крижан Закић и наставним особљем и том приликом упознат са бројним активностима које су у тој школи реализоване у претходном периоду, а које су значајно утицале на квалитетнији боравак ученика и деце која похађају предшколски програм и основну школу.  
 
Како је навела директорка, школу “Братство“ похађа 170 ђака, а у два одељења првих разреда уписано је 21 дете - 10 њих похађа наставу на словачком, а 11 на српском језику. Уписано је и 40 деце у припремно-предшколском програму и млађој предшколској групи, а према речима директорке постоји и велико интересовање родитеља за отварање целодневног боравка, на чему ће се радити у наредном периоду.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6702/Prvaci_2022_0.jpg