Други “Дани породице у Србији” отворени у Перлезу, на “Породичном корзоу” поред Бегеја

“Дани породице у Србији”, манифестација која се по други пут организује у Перлезу, отворена је данас уз бројне госте и посетиоце и уз учешће скоро 40 градова и општина из Србије, који су на штандовима представили своје мере пронаталитетне политике и подршке породици. 
 
На самом почетку чланови хора “Свети Серафим Саровски” извели су химну „Боже правде“, а затим се обратио Радош Пејовић, председник организационог одбора манифестације.
- Мислим да је ово један од најрадоснијих дана у овој години зато што сте сви ви који сте овде доказ да је породица у Србији победила. Верујем и знам да ће породица доћи на прво место у нашем друштву и све указује на то, од државних институција до сваког појединца. Зрењанин и Перлез постаће носиоци тога и ово треба да се слије у све општине. Захваљујем свим општинама који су данас дошле, а има их близу 40, захваљујем свој деци која су данас дошла јер због њих смо све ово и урадили. За крај бих само хтео да кажем да породица није најважнија на свету, породица је све! – поручио је Пејовић.
 
 
 
 
Гостима и посетиоцима обратио се градоначелник Зрењанина Симо Салапура, рекавши да су сви они добродошли у Зрењанин и Перлез, село на територији града Зрењанина које је прошле године имало највише рођене деце и да због тога није ни чудно што се манифестација „Дани породице“ одржава управо у овом месту. 
- Прошле године по први пут уредили смо ову обалу крај нашег прелепог Бегеја и направили породични корзо. Имамо још много планова и пројеката како и на који начин у будућности то да развијамо. Ове године манифестација “Дани породице” је уврштена у манифестацију од посебног значаја за град Зрењанин, али чини ми се, судећи по броју гостију, да је ова манифестација прерасла свој локални, а рекао бих и регионални ниво, с обзиром да имамо и представнике Председника Републике, председнике покрајинских републичких институција, нашу драгу докторку Грујичић која нас често подржава, са нама је и господин Арно Гујон, наши пријатељи председници јединица локалних самоуправа градова и општина, као и представници свих друштвених чинилаца не само са територије нашег града, а то показује да наредне године ово морамо још боље да продржимо – рекао је градоначелник Симо Салапура
 
 
 
 
Када је реч о Зрењанину и мерама пронаталитетне политике, градоначелник је навео да је то читав сет мера, а да је новина од ове године да су сви ђаци-прваци добили бесплатне уџбенике, поред ранчева и школског прибора које добијају гоинама уназад. 
 
Градоначелник Салапура је истакао и да је ове године удвостручен износ средстава када је у питању оснаживање жена, женског предузетништва, пре свега у руралним срединама, јер локална самоуправа са њим на челу сматра да жене јесу стуб породице. Градоначелник се захвалио свима који су дошли у Перлез и на тај начин пружили подршку манифестацији и изразио наду да ће се сви они, а жеља је и у већем броју, поново срести и наредних година, с неким новим идејама.
 
 
 
 
Директор Владине канцеларије за Србе у региону и расејању Арно Гујон рекао је да је још 2005. године дошао на Косово и Метохију где је упознао српски народ и српске породице које, како је рекао, немају много тога, немају основних људских права и слабог су материјалног стања, али да су с друге стране изузетно богате у духовном смислу, зато што су богате децом и да срести на Косову и Метохији породице са троје, четворо. па чак и петоро деце није реткост.
 
Гујон је рекао и да је 2012. године дошао у Србију, у Београд, где и сада живи, и да је увидео да,  када је реч о продицама, ситуација је овде и у Француској врло слична.
- Ако гледамо Србију, земље региона, земље Европе, ситуација није најгора у Србији, али то можемо то да поправимо - рекао је између осталог Гујон, честитајући граду Зрењанину на свим мерама које спроводи.
 
Арно Гујон је нагласио да је породица све и да без ње нема будућности.
 
 
 
 
Докторка Даница Грујичић подсетила је да је и прошле године била део „Дана породице“ и да ће долазити и убудуће. 
- Често ме питају одакле ми енергија, па када видим ову децу, када чујем ове песме, када видим вас, када осетим ту позитивну енергију наравно да ћу се напунити енергијом и рећи: трудићемо се да наше жене имају право на избор, али да тај избор буде и породица и каријера. Трудићемо се да овој деци омогућимо такве услове живота да остану овде, да оду да науче и да се врате, јер једино тако можемо опстати на овим просторима. Нису нам довољне демографске бројке, још увек више умиремо него што се рађамо, али то се мора променити и са вама који сте данас овде и са овом децом и са овим младим људима који имају идеје шта и како да се уради, који знају тачно да дефинишу у каквој земљи желе да живе, ми старији им морамо помоћи. Немојте стати, наставите да организујете овакве догађаје, а ја следеће године очекујем овде бар сто општина и градова – рекла је докторка Грујичић.
 
 
 
 
“Дане породице у Србији“ свечано је отворила Верица Лазић, саветница Председника Републике која је изразила задовољство што је у прилици да се обрати као изасланик председника Александра Вучића.
- Хвала вам на добродошлици, задовољство ми је да у име председника будем део, до сада највеће, манифестације у Србији која пропагира вредности породице, родитељства и заједништва. Захваљујући председнику Вучићу и његовој политици, Србија је покренула популационе мере за подизање наталитета с циљем да се креирају услови како би родитељи лакше доносили одлуку да имају једно, двоје, троје па и више деце, а самим тим и поправили демографску ситуацију у Србији. Овај дан је одлична прилика да се подсетимо шта је породица и њен значај за опстанак друштва да подсетимо једни друге шта значи бити срећно дете које има маму и тату, брата, сестру, баку и деку и своје корене. Зато је породица и даље стуб друштва који морамо неговати, најбољи начин да то учинимо јесте да се посветимо својој породици, да разумемо волимо и подржавамо чланове своје породице. Само тако човек постаје добар узор својим потомцима и помаже се стасавању нових генерација које ће наставити пут који смо започели – казала је Лазић и, захваливши на позиву, прогласила „Дане породице“ отвореним. 
 
Након обраћања проглашене су најбоље општине коју промовишу породицу, а то су Бачка Паланка, која је освојила прво место, друго место припало је општини Кнић, Кикинда је освојила треће, четврто Сремска Митровица, а пето место Пожаревац. Затим је уследила шетња корзоом и обилазак штандова  на којима су представници градова и општина презентовали своје мере пронаталитетне политике, а породичне фирме промовисале своје производе.
 
 
 
 
У музичком делу програма учествовали су Дечији хор „Сањалице“, Милица Досковић, која је отпевала химну манифестације „Породица вреди злата“, певачица Драгица Радосављевић - Цакана и бенд зрењанинске Музичке школе „Јосиф Маринковић“.
 
У склопу манифестације организован је и богат програм намењен деци. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6705/Dani_porodice_2022_0.jpg