Одржана седница Скупштине града - изгласан ребаланс буџета, измене и допуне планова генералне регулације, комуналне одлуке, смена на челу Туристичке организације

Скупштина
Седница Скупштине града Зрењанина, 23. у актуелном сазиву, одржана је данас у великој сали Културног центра Зрењанина. Због заузетости Барокне сале Градске куће - обуке лица која ће учествовати у предстојећем попису становништва у Србији - седница је поново одржана у простору где су се одборници окупљали током епидемије коронавируса. Данас их је, на почетку седнице, било 45, председавао је Чедомир Јањић.
 
 
 
Одборници су потврдили одлуку Градског већа о изменама и допунама Одлуке о буџету града Зрењанина за 2022. годину, којом се укупна буџетска средства повећавају за 4,6 одсто, односно номинално за 294.482.751 динар. Ребалансом је утврђен буџет у укупном износу од 6,682,300,372 динара, а по речима градоначелника Зрењанина Сима Салапуре, вишак прихода усмериће се на наставак различитих инвестиционих радова у граду и насељеним местима. Како је објаснио након седнице Градског већа, у питању су радови на унапређењу водоснабдевања, замени водоводних цеви у граду, изградњи еко-чесми, канализационе мреже и бушењу бунара у насељеним местима, унапређењу система грејања у пет сеоских основних школа. 
 
Градоначелник Зрењанина рекао је да ће само за замену котлова у основним школама бити утрошено више од 80 милиона динара. 
- Морам да истакнем да је од 33 објекта чије грејање финансира град, 19 објеката у систему даљинског грејања градске топлане, а чак 13 објеката користи за ту намену угаљ или лож уље и то ћемо морати у наредном периоду да променимо, ово је први корак, управо кроз наведену инвестицију - навео је градоначелник Салапура. 
 
 
 
Град Зрењанин намерава да у наредном кратком временском периоду изгради скоро 25 километра нове путне мреже, а да би то било оствариво, усвојен је Предлог Одлуке о усвајању Пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије за реализацију пројекта финансирања, изградње и одржавања локалне путне инфраструктуре на територији града Зрењанина. 
- Приступање оваквом јавно-приватном партнерству је значајно, с обзиром да је град Зрењанин по својој површини друга јединица локалне самоуправе у Србији и да одржава више од 400 километара саобраћајница. Уколико све процедуре буду испоштоване, очекујемо да с првим пролећним данима уђемо у тај нови инвестициони процес. Подсетићу да је тренутно укупан обим инвестиција на територији града, када је у питању асфалтирање, милијарду динара, из различитих извора финансирања. То је озбиљан новац који се улаже у путну инфраструктуру, али није довољан јер желимо да у сваком насељеном месту имамо бар по једну велику инвестицију у тој области - оценио је ову одлуку градоначелник.  
 
 
 
Значајан део данашњег рада Скупштина је посветила комуналним одлукама и плановима генералне регулације у три градске зоне и насељеном месту Елемир. Изменама и допунама планова генералне регулације “Југоисток”, “Доља” и “Центар” Зрењанин стварају се планске могућности за унапређење коришћења постојећих и изградњу нових садржаја, односно омогућава се реализација нових инфраструктурних пројеката и инвестиција, што је случај и у Елемиру.  
 
На данашњем заседању, већином гласова одборника усвојени су и предлози Одлуке о обављању комуналне делатности обезбеђивање јавног осветљења на територији града Зрењанина, Одлуке о обављању комуналне делатности димничарске услуге, Одлуке о одржавању јавних зелених површина на територији града Зрењанина и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о одржавању комуналне хигијене.
 
У комуналној области усвојене су и одлуке које се тичу измена и допуна одлука о паркирању возила, о радном времену угоститељских, занатских и трговинских објеката, општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији града Зрењанина, постављању и уклањању мањих монтажних и других објеката на површинама јавне и друге намене, о пијацама, условима и начину држања домаћих животиња и кућних љубимаца. 
 
У складу с усвојеним ребалансом буџета, кориговани су и програми пословања јавних комуналних предузећа, установа културе и других буџетских корисника града Зрењанина. Скупштини је презентован и Извештај о раду Савета за здравље града Зрењанина за 2021. годину.  
 
 
 
Одборници су разматрали предлоге о кадровским сменама на челу јавних комуналних предузећа и Туристичке организације града, тако да су вршиоци дужности директора ЈКП “Водовод и канализација” Предраг Бодирога и ЈКП “Чистоћа и зеленило” Немања Милинковић из тог статуса именовани као директори тих предузећа. До смене је дошло у Туристичкој организацији града, где је досадашња заменица директора Сања Петровић, дипломирани географ туризмолог у хотелијерству, изабрана на место вршиоца дужности директора, уместо Зорана Љуботине, ком је престао мандат в.д. директора. 
 
Ова смена у складу је с озбиљним искораком који је град начинио, када је у питању спортски, конгресни и манифестациони туризам. 
- Информација коју сам добио, а која ће бити и детаљније презентована, јесте да је број ноћења у граду значајно повећан у односу на исти период претходне године и да морамо да пратимо те трендове, и понудом, као град, али и кроз додатно унапређење смештајних капацитета, угоститељских објеката, па и ових просторија Културног центра, које треба да се прилагоде неком виду конгресног туризма, на пример. Моја очекивања од новог руководства Туристичке организације града су управо да сачинимо неку нову стратегију у овој области - прокоментарисао је градоначелник Салапура избор новог челника у тој јавној установи. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6714/SKUPSTINA_09_09_2022_0.jpg