Градоначелник: Царска бара је природни туристички бисер града Зрењанина, требало би прво да је посете сви наши предшколци и ученици

Градоначелник Симо Салапура посетио је данас, са својим сарадницима, Специјални резерват природе “Царска бара“ који је, одлуком Владе Србије донетом прошле године, дат на управљање Граду Зрењанину.
 
Градоначелник је том приликом разговарао са запосленима у Установи “Резервати природе“, упознао се с активностима које су до сада спровели и плановима које та установа има за наредни период, а био је у прилици и да, захваљујући новој опреми коју су набавили, посматра птице на Царској бари. Подсетио је на иницијативу Града Зрењанина да се овај  природни бисер да на управљање граду, односно “Резерватима природе“ и да је то учињено, а да се већ сада виде резултати таквог управљања. 
 
 
 

- Оно што је затечено није било за похвалу, није било у складу са законом и нормативима. Овде данас видимо и чујемо од представника “Резервата природе“ да од маја ове године имамо преко десет хиљада посетилаца који су дошли на Царску бару, као и да имамо улагања од стране града, Покрајине и Републике у укупном износу од преко 10 милиона динара, дакле, то све јесу нови помаци, али морамо још додатно уложити средства, заједно са екстерним изворима финансирања и промовисати Царску бару као  туристичку дестинацију, као огроман потенцијал који град Зрењанин има – казао је градоначелник. 
 
 
 
 
Захвалио се свим запосленима у Установи “Резервати природе“ који, како је навео, улажу ванљудске напоре како би се сачувала и ревитализовала природа и начинило нешто лепо за наш град.
- Верујем да сада чинимо озбиљан корак и имамо значајан предуслов да у наредном периоду стратешки планирамо како Царска бара може да буде још привлачнија за туристе, како за домаће, тако и за оне који долазе ван територије града и Републике Србије – казао је он и указао да постоји идеја да ученици свих основних школа и деца из  вртића бар једном посете резерват.
 
- Упутио бих апел свим школама и Предшколској установи да зрењанинска деца дођу и буду у прилици да виде нешто што је европско, што је познато у ширим оквирима и што је специфично и стварно посебно. Мислим да би сваки Зрењанинац и свако дете из Зрењанина требало најпре да посети Царску бару, а затим и све лепоте наше државе – додао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Посебно је истакао да је СРП “Царска бара“ природни туристички бисер града Зрењанина и да због тога сва логистика од стране јавних предузећа и установа и свих чинилаца друштвеног живота у граду Зрењанина мора бити усмерена ка овом локалитету.
- У буџету града, у складу са оквирима које имамо, планирамо додатна средства за унапређење квалитета пружања турристичких услуга, али наравно и за само одржавање неопходно је много елемената, укључивање других институција, попут Завода за заштиту природе и министарства који ће определити средства из својих буџета за функционисање Специјалног резервата природе “Царска бара“ – рекао је још градоначелник Симо Салапура и навео да се ради на припреми пројеката, посебно на пројектима прекограничне сарадње, како би се обезбедила средства којима ће се побољшати ова туристичка и природњачка дестинација. 
 
 
 

Дејан Јованов, директор Установе “Резервати природе” Зрењанин рекао је да је током претходних месеци много тога урађено, у центру за посетиоце постављено је ново дечје игралиште и мобилијар, постављен је нови видиковац и нова саобраћајна сигнализација до резервата, набављена је нова опрема за рад чуварске службе, град је обезбедио ново теренско возило, али да предстоји озбиљан посао када је у питању измуљавање Старог Бегеја и очување флоре и фауне.
 
Рекао је да су недавно рађена испитивања која су показала да овде има много муља врло комплексног састава и да би, према прорачунима добијеним од респектабилних институција које се баве хидроградњом, измуљивање само 800 метара тока Старог Бегеја коштало око 36 милиона динара.
- Треба констатовати и да се овде дуго није систематски и плански радило, измуљавања јесу вршена, али су била парцијална, само на критичким местима и није уклоњена највећа количина муља, што је довело до тога да имамо озбиљну неравнотежу и у биљном и животињском свету у односу на оно што би требало да буде, како је дефинисано свим релевантним документима – рекао је Јованов.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6766/CARSKA_BARA_2022_00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6766/CARSKA_BARA_2022_0.jpg