Градоначелник по први пут расписао јавни позив за подршку предузетништву младих - велики економски потенцијал и извор нових запошљавања

Градоначелник Зрењанина расписао је јуче јавни позив за доделу бесповратних средстава за економско оснаживање младих на територији града Зрењанина за 2022. годину, што је мера финансијске подршке која се по први пут реализује. Укупно расположива бесповратна средства за реализацију овог Програма износе 3.000.000,00 динара.  
 
У јавном позиву, објављеном на интернет презентацији Града Зрењанина, детаљно су наведени услови које заинтересовани морају испуњавати, као и документација коју је потребно доставити уз пријаву. 
 
Између осталог, право на подношење пријава имају микро и мали привредни субјекти и предузетници, физичка лица до 35 година старости (рођени 1987. године или млађи), регистровани на територији Града Зрењанина, са власничким или већинским уделом (минимум 51%) у привредном субјекту. 
 
Средства су намењена за субвенционисање трошкова за набавку машина/опреме у текућој години, набавку репроматеријала, уређење пословног/производног простора и обезбеђење средстава за покривање дела трошкова за закуп затвореног и уређеног пословног/производног простора. Финансијска помоћ се додељује корисницама једнократно и неповратно, у највишем износу до 200.000,00 дин за привредне субјекте који су основани не раније од 1. септембра 2020. године.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура позвао је све заинтересоване који испуњавају услове да се пријаве на конкурс. Оценио је ову меру подршке као још један корак ка оснаживању предузетништва у целини и стварању амбијента за нова запошљавања. Рекао је и да Програм доделe бесповратних средстава за економско оснаживање младих на територији града Зрењанина за 2022. годину као приоритет има подршку управо омладинском предузетништву. 
- Прошле године смо први пут увели меру подршке женском предузетништву и већ овогодишњим буџетом удвостручили средства за ту намену, која сада износе пет милиона динара. Разматрајући сугестије и потребе, у оквиру мера за унапређење предузетништва у локалу, сада сaм расписаo и јавни позив за још једну категорију предузетника, оних који чине велики економски потенцијал - до 35 година старости. Њихов ентузијазам, енергија и предузетничке идеје покретачка су снага развоја привреде и друштва - истакао је градоначелник и додао да је општи циљ овог програма системско унапређење предузетништва међу младима. 
 
- Ова средства представљају директну подршку реализацији њихових предузетничких идеја у првим фазама пословања, док је крајњи циљ који желимо да постигнемо повећање свести о важности омладинског предузетништва, као и остваривање значајније улоге младих предузетника на тржишту рада, кроз развој њиховог пословања, запошљавање већег броја људи и остваривање већих и одрживих прихода - прокоментарисао је градоначелник Симо Салапура објављивање јавног позива за доделу бесповратних средстава за економско оснаживање младих.
 
Јавни позив је објављен на сајту Града Зрењанина, страници “Огласи и конкурси” http://www.zrenjanin.rs/sr/e-uprava/oglasi-i-konkursi, а отворен је тридесет дана од оглашавања. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6760/Grad_00.jpg