Градоначелник посетио Златицу: месна заједница сва у зеленилу, комунално уређена, без статуса насељеног места

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас месну заједницу Златица, у оквиру активности “Да нам села буду ближа”. Осим што је најмање засебно насеље на територији града, Златица има и специфичан статус, јер није насељено место, већ само месна заједница која формално припада три километра удаљеном Лазареву. Формирана је педесетих година прошлог века, као пољопривредно добро, да би се потом развила у насеље са око 180 стамбених јединица. Данас у Златици живи око 300 становника. 
 
Уз градоначелника, састанку с представницима савета месне заједнице присуствовали су и заменик Саша Сантовац, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић, као и руководиоци јавних комуналних предузећа и Јавног предузећа за урбанизам. 
 
 
 
 
Прво што привуче пажњу свих који долазе у ово насеље, јесу уређене зелене површине, простран парк у центру, дрвореди у свим улицама. Упоредо с формирањем, Златица је и комунално уређивана, тако да данас има комплетну водоводну, канализациону и гасну мрежу. Проблем је настао након приватизације пољопривредног добра, чији је власник постала компанија “Матијевић”, тако да су и извориште водовода и водоторањ остали у кругу предузећа, а нерегулисани имовинско-правни односи онемогућавају Град Зрењанин да одржава мрежу у насељу. О томе је било највише речи током данашњег састанка.
 
Градоначелник је истакао да, упркос ономе што насељу недостаје, у њему живе људи који брину о овој месној заједници, посебно о њеном изгледу.
- Околина је изузетно уређена, а оно што смо закључили током састанка, јесте да решавамо те наслеђене проблеме из далеке прошлости, посебно оне који су административног и имовинског типа. Водоводна мрежа није у власништву града, пешачке стазе које мештани захтевају су уз трасу државног пута, а постигли смо неки начелни договор око асфалтирања за наредну годину и дотакли смо се проблема у вези с бољим повезивањем насеља с месним гробљем - рекао је градоначелник и додао да ће једна акција бити реализована већ у току дана.
 
 
 
 
- Да би употпунили зеленило у насељу, већ данас допремићемо недостајући мобилијар, канте за смеће и клупе, који смо обезбедили у сарадњи с нашим ЈКП “Чистоћа и зеленило”, како би овај амбијент био још лепши - казао је градоначелник Салапура.      
 
Председник Савета МЗ Златица Драган Радичевић оценио је активност “Да нам села буду ближа” као веома добру, јер до сада није била пракса да градоначелник посећује сва села заједно с руководиоцима јавних комуналних предузећа. 
- Овим је начињен корак напред, јер смо у прилици да свим надлежнима директно предочимо проблеме које покушавамо да решимо и договарамо о некој динамици за сваки појединачно. Мештани су овде углавном запослени у оквиру предузећа “Матијевић”, део ради у граду, део је у иностранству, имамо и примера да су куће у Златици купили Београђани. Имамо у месту фудбалски и шаховски клуб, то су неке активности које можемо да пропратимо као мала средина. Више немамо самодопринос и трудимо се да што рационалније искористимо средства која добијамо, претежно за уређење појединих објеката, поправку јавне расвете, одржавање зелених површина и обележавање дана месне заједнице, крајем године - истиче Радичевић.   
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6759/KOLEGIJUM_ZLATICA_0.jpg