Одржана друга улична трка у Ечки - више од пет стотина учесника, победници Кипруто и Јевтић

Друга улична трка у Ечки одржана је данас, уз учешће више од 500 учесника, на сертфикованој стази која је водила кроз улице тог насеља, у историјском амбијенту дворца “Каштел”, старог водоторња и три цркве, од којих је једна, из 1711. године, најстарија у Банату. Прво су се надметали најмлађи, на трасама дужине од 80 до 400 метара, да би потом стартовала и главна трка. У њој су наступили такмичари на 5 и 10 километара и штафете 2х5 километара. 
 
 
 
 
Трку је отворила генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић, а стазу од 10 километара претрчало је тачно 222 тркача, у обе конкуренције. Имена победника представљала су репризу прошлогодишњег “Зрењанинског полумаратона”, јер је у мушкој конкуренцији победио атлетичар из Кеније Стенли Кипруто, наступајући за АК “Слобода” из Ужица, уз којег је стигла и победница код жена, рекордерка Србије у свим дугопругашким дисциплинама, Оливера Јевтић.
 
Код мушкараца, другопласирани је био Ђуро Борбељ из Апатина, а трећи Велимир Бојовић (“Veki Run Team”). Иза Јевтићеве пласирале су се Слађана Стаменковић (АК “Црвена звезда” Београд) и Катарина Похлод (“Аctive Traveling”). 
 
 
 
 
 
Стазу дужине 5 километара успешно је претрчало 189 тркачица и тркача, међу којима је био и градоначелник Зрењанина, Симо Салапурa. Након трке, рекао је да је данашња улична трка показала да Ечка има организационе капацитете за један овакав спортски догађај.
- Надмашен је прошлогодишњи број учесника, масовност је била на завидном нивоу, организација добра и ово је једна у низу манифестација у оквиру агенде “Зрењанин у покрету”. Маратон, полумаратон, улична трка, Дан пешачења, и укупан број од више хиљада учесника на њима, показују да Зрењанинци негују здраве стилове живота, да поштују и прихватају ове догађаје, али и да се Зрењанин озбиљно котира на мапи оваквих рекреативних активности. Захвалио бих се организаторима и свим учесницима и верујем да ћемо већ следеће године имати још озбиљније и масовније манифестације овог типа - истакао је градоначелник Салапура.
 
 
 
На стази од 5 километара најбржи је био још увек пионир, 14-то годишњи Сергеј Костић, члан АК “Хајдук Маратон Тим” Кула, коме ово није први овакав успех, наговештавајући да се ради о великом атлетском таленту наше земље. Међу женама, пет километара је прва истрчала Александра Костадиновић, чланица АК “Срем” из Сремске Митровице. 
 
 
 
 
И у Ечки је, као и недавно на “Зрењанинском полумаратону” наступио 88. годишњак Влада Стевановић из Београда, из ког је стигла и најстарија такмичарка, Славица Нета, стара 72. године. Воља, истрајност и жеља за учествовањем и надметањем довели су у Ечку данас и такмичаре у инвалидским колицима и мајке које су стазу прешле гурајући колица с бебама. Уз учешће једне Оливере Јевтић и Стенлија Кипрута, све ово давало је данашњој уличној трци и посебан значај и празничну атмосферу, наговештавајући потенцијал и промоцију Ечке као места у ком се трчи уз стари дворац и црквене торњеве, где се, на леп начин, преплићу историја и савремени спортски дух.  
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6780/ULICNA_TRKA_ECKA_2022_0.jpg