У славу боксерског и спортског великана нашег града и земље - одржан 2. Меморијал “Звонимир Звонко Вујин”

Уз учешће педесет такмичара из двадесетак клубова из наше земље и гостију из Чешке Републике, у Зрењанину је јуче одржан 2. Меморијални боксерски турнир “Звонимир Звонко Вујин”, посвећен боксерском и спортском великану нашег града и земље. Након прошлогодишње премијере и ревијалног карактера, турнир је ове године организован и као треће редовно коло боксерске Суперлиге Србије, те је имао и такмичарску тежину. Реализован је уз покровитељство Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, уз техничку подршку Боксерског савеза Србије и Спортског савеза граа Зрењанина.
 
 
 
 
Борбе су одржане у категоријама пионира, кадета, омладинаца, јуниора и сениора, а у женској конкуренцији у категоријама кадеткиња, омладинки, јуниорки и сениорки, уз два ревијална меча. Публика у зрењанинској хали спортова “Звонимир Звонко Вујин” имала је тако прилику да види чак 25 квалитетних борби, поздрави гостујуће, али и бодри домаће такмичаре, из два зрењанинска клуба - “Баната” и “Петровграда”.  
 
Управо је перспективни боксер “Баната” Дарио Томић, одлуком стручног жирија, проглашен за најбољег учесника Меморијала, а пехар му је доделио градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Награђени су и најборбенији пар у мушкој и женској конкуренцији - у мушкој Бојан Даниловић (БК “Црвена Звезда”) и Страхиња Мошорински (БК “Петровград”), којима су пехаре доделили супруга Звонка Вујина Клара Вујин и легендарни боксерски судија Сретен Јабучанин, а у женској конкуренцији Нада Кривачевић (БК “Витез”) и Анђелија Ковчић (БК “Црвена Звезда”), којима су признања доделили генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић и спортски директор Боксерског савеза Србије Мане Марчета
 
 
 
 
На Меморијалу је проглашен и најбољи млади боксер, Тарик Рашљанин (БК “Нови Пазар”), ком је признање уручио генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине Јован Лекић. Захвалницу за промоцију боксерског спорта у Банату, потпредседник Боксерског савеза Србије Слободан Ђурић уручио је Вукосави Ђапић.  
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је борбама, заједно са представницима Боксерског савеза Србије и члановима породице Звонка Вујина. Рекао је да, након одржавања другог Меморијала, ова манифестација прераста у традицију, стециште најбољих боксера из Србије и региона, али и да показује да и зрењанински бокс има будућност.
“А када говоримо о прошлости тог спорта, незаборавно је име Звонка Вујина, по ком су названи и ова спортска хала и меморијал, и драго нам је што на овакав начин можемо да чувамо успомену на наше легенде, да ово буде нека мала захвалност за оно што су учинили да Зрењанин прославе широм света. Упућујем захвалност организаторима, Боксерском савезу Србије, боксерским клубовима “Банат” и “Петровград”, наравно и Покрајинском секретаријату за спорт и омладину АП Војводине, нашој Јавној установи “Спортски објекти”, Спортском савезу града Зрењанина, Савезу за школски спорт, Савезу педагога физичке културе, који су пружили максималну подршку реализацији овог такмичења”, истакао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
 
Зрењанинац Дарио Томић заблистао је на Меморијалу “Звонимир Звонко Вујин”. Томић ће бити у младој репрезентацији Србије, која ће нас у Шпанији од 14. до 26. новембра представљати на Светском омладинско првенству.
"Пресрећан сам јер сам био део спектакла у мом граду, а уз то победио сам ривала из Чешке и то прекидом. Нема ко не зна ко је био Звонко Вујин, старији су уживали уз његове мечеве, а ми млађи гледајући слике и читајући о његовим успесима. Хвала суграђанима који су ме бодрили и градоначелнику Салапури. који је присуствовао мечевима и уручио ми пехар", истакао је Томић на свечаном завршетку турнира.
 
Звонимир Звонко Вујин рођен је 28. јуна 1943, године у Зрењанину. Био је члан боксерског клуба “Банат” и 57 пута државни репрезентативац Југославије. Био је четвороструки првак Југославије, првак Балкана и Медитерана и вицешампион Европе. Освојио је две бронзане олимпијске медаље, у Мексику 1968. године, у лакој категорији и у Минхену 1972. године, у полувелтер категорији. Освајач је и некада престижних југословенских боксерских признања - „Златне рукавице“ (1965.) и „Оскара“ (1971). Преминуо је 2019. године у Зрењанину. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6781/MEMORIJAL_ZVONKO_VUJIN_2022_0.jpg