Градоначелник на седници Парламента Регионалне привредне коморе Зрењанин: снажан привредни замах и турбулентна ситуација с енергентима и ценама

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура учествовао је данас у раду 5. седнице Парламента привредника Регионалне привредне коморе Средњобанатског округа у Зрењанину. Обраћајући се учесницима седнице и гостима, градоначелник је још једном указао на важност заједничког креирања привредног амбијента у граду, привредних субјеката и локалне самоуправе, у оквирима својих ингеренција. 
“Када је Зрењанин у питању, с једне стране имамо интензиван привредни развој, о чему сведоче инвестиције у нашим индустријским зонама, највећи обим станоградње у последње три деценије, рекордна улагања у путну инфраструктуру која износе ове године 1,4 милијарде динара. То је историјски максимум, али се надамо да ће га бити још, јер смо сведоци да то није довољно. С друге стране, имамо турбулентну ситуацију с енергентима и ценама, условљеним ратом између Русије и Украјине, на шта не можемо да утичемо, већ само да пребродимо заједничким снагама државе, привреде и локалне самоуправе”, рекао је градоначелник и предочио присутнима актуелне информације о три теме од значаја за град Зрењанин - води за пиће, “Линглонгу” и заштити животне средине. 
 
 
 
Нагласио је учешће Владе Републике Србије и солвентног инвеститора у решавању проблема пијаће воде, као и нов приступ тој тематици, с акцентом на унапређење целокупног система водоснабдевања града.  
“За нас је набитније да је овај пројекат проглашен за пројекат од посебног значаја за Републику Србију, а оно што је такође важно, јесте и учешће у њему консултаната из најреферентније установе у Србији када је у питању вода, Института “Јарослав Черни”. Очекујемо да, као међуфазу пројекта, већ на пролеће наредне године добијемо тзв “белу воду”, с параметрима веома блиским онима за здраву пијаћу воду, а 2024. године апсолутно чисту воду и коначно решавање овог проблема”, казао је. 
 
Градња “Линглонга”, инвестиције која треба да у економском смислу промени цео регион, по речима градоначелника, успорена је, такође делом због кризе условљене ратом, делом услед пандемије, а замењен је и један подизвођач радова, који се уводи у наставак посла на градилишту. 
“Та инвестиција доноси даљи развој Зрењанина, уз градњу аутопута, условљеног приоритетима државе у овом моменту, а то је енергетска стабилност Србије. Аутопут је високо у агенди државних пројеката, аутопута ће бити, градња је мало одложена, за разлику од неких других пројеката који су суспендовани”, објаснио је Салапура. 
 
 
 
Екологија и заштита животне средине такође су теме која изазивају велико интересовање, и од стране грађана и од стране инвеститора. 
“Град предузима превентивне мере, пошто се тенденциозно и злонамерно прича да ће “Линглонг” бити загађивач, обезбедили смо још три мерне станице за контролу квалитета ваздуха у околини наших индустријских зона, једну ћемо добити од Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине, а посебно радимо и на пројекту прекограничне сарадње за добијање једне мобилне станице за мерење квалитета ваздуха. Зелена агенда је међу приоритетима у нашим циљевима и плановима и укупан обим средстава која је Град Зрењанин уложио у претходне две и улагаће у наредним годинама износи преко 10 милијарди динара. О томе морамо да причамо и учинимо такве инвестиције видљивијим”, поручио је градоначелник учесницима у раду седнице Парламента РПК Зрењанин и упутио посебне честитке награђеним појединцима и колективима.
 
 

Током седнице презентован је и Извештај о покренутим и реализованим законодавним иницијативама на нивоу Републике Србије, од стране представнице Привредне коморе Србије Бојане Тодоровић, док је директор РПК Зрењанин Предраг Станков представио план рада и активности коморе за наредну годину. У свечаном делу, додељене су традиционалне годишње награде за најбоље пословне и предузетничке резултате, као и јубиларне награде чланицама коморе за 20 и сваких наредних 10 година пословања.  
 
За посебан допринос развоју привреде региона, награде су додељене привредним друштвима “Aquaplan” Зрењанин (сектор индустрије), “Vinex Еtil” Лукићево (сектор пољопривреде) и “Агрорит” Меленци (сектор услуга). Регионални привредни лидери за 2022. годину су Стева Кочалка, директор предузећа „Валор“ Зрењанин и Видак Милошевић, директор “Рибњака Сутјеска“ Сутјеска. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6817/RPK_DODELA_NAGRADA_2022_0.jpg