Зрењанин први пут био домаћин Фестивала румунског фолклора деце Војводине - 250 учесника из наше земље и гостију из Румуније

Град Зрењанин и Културни центар града угостили су јуче учеснике 9. Фестивала румунског фолклора деце Војводине, који је по први пут одржан у нашем граду. Фестивал је окупио 250 учесника из свих средина у Војводини у којима румунска национална мањина негује своју културу и обичаје, а придружили су им се и гости из Румуније, из неколико насеља у жупанији Тимиш. Учествовали су вокално-инструментални солисти, фолклорни ансамбли, певачке групе и хорови, а наше суграђане на фестивалу су представљала деца из Основне школе “Др Александар Сабовљев” Ечка, као и Културно-уметничког друштва “Лала”, такође из Ечке. Солисте је пратио Народни оркестар Румуна из Војводине.
 
 
 
 
Отварању фестивала присуствовали су и дипломатски представници Румуније у Србији - генерални конзул у Вршцу Георге Дину и саветник у амбасади у Београду Георге-Адриан Абрудан. Истичући значај овог фестивала за румунску националну заједницу, председник фестивала Роман Бугар рекао је да фестивале фолклора Румуна из Војводине и фолклора деце, Румуни, из године у годину, посвећују музичкој креацији и румунском фолклору, без којих би идентитет тог народа изгубио најзначајнију националну специфичност.
- Истовремено, наш фестивал је наше благо, које поклањамо мултикултуралном простору у којем живимо заједно са другим националним мањинама. Овај дечји фестивал, који је стигао до деветог издања, сматрамо великим успехом и желим да похвалим учеснике и наставни кадар који је моделовао таленат и њихову посвећеност, а посебно бих похвалио родитеље, који су децу охрабрили, како би се данас нашли на овој сцени. Та деца су будући музичари и културни следбеници, који ће у неким наредним годинама бити главни актери и носиоци комплетне румунске културе у Војводини и због тога је фестивал за нас веома битан - казао је Бугар.
 
 
 
 
У име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име, учеснике и госте фестивала поздравио је заменик градоначелника Саша Сантовац, наглашавајући његову улогу у неговању традиције румунског народа, али и мултиетничности наше средине.
- Град Зрењанин јесте град спорта, али и град културе, познат и по институцијама културе, али и по бројним удружењима и културно-уметничким друштвима. Оно што је карактеристика Зрењанина, то је његова мултиетничност, мултикултуралност, коју и данас овде представљамо и истичемо. С правом сматрамо да треба да постанемо престоница културе Републике Србије, за коју смо се кандидовали, јер имамо много тога да понудимо и прикажемо, а ви сте саставни део те вредности Зрењанина. Желим вам да на најбољи начин прикажете оно што сте припремали за фестивал, али и да прикажете оно што је ваш идентитет - поручио је Сантовац учесницима манифестације.
 
 
 
 
Девети Фестивал румунског фолклора деце Војводине прогласио је отвореним генерални конзул Румуније у Вршцу Георге Дину, који је такође нагласио значај манифестације за припаднике румунског народа у Војводини.
- Овај фестивал има већи значај него што тренутно замишљамо, овај фестивал припрема будуће уметнике који ће "хранити" фестивал одраслих. Зато је веома важно да откривамо таленте наше деце, да их од малих ногу усмеравамо како бисмо и даље имали континуитет као одрасли. С друге стране, фестивал даје посебан допринос мултикултуралности Аутономне покрајине Војводине. Сви морају бити свесни, од надлежних до сваког грађанина, да je за Војводину мултикултуралност специфичност и суштинска карактеристика, јединствена у Европи, а можда и у свету. Зато користим ову прилику да апелујем на власти, било покрајинске или локалне, да подрже овакве догађаје који допуњују и обогаћују мултикултурални и мултиетнички пејсаж Војводине. Румунска мањина, иако бројчано малобројна, има непресушан извор талената. Узбуђен сам и почаствован што могу да прогласим 9. Фестивал румунског дечијег фолклора Војводине - Србије отвореним - казао је генерални конзул Дину.
 
Фестивал у Зрењанину одржан је под покровитељством, у организацији и уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије, Департмана Румуније за Румуне ван граница, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Завода за културу војвођанских Румуна, Новинско-издавачке установе “Либертатеа”, Радио телевизије Војводине и Града Зрењанина.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6792/RUMUNI_FOLKLOR_SANTOVAC_0.jpg