Данас одржана двадесета седница Градског већа – чланови Већа усвојили близу тридесет тачака дневног реда

Двадесета седница Градског већа одржана је данас у Градској кући, седницом је председавао градоначелник Зрењанина Симо Салапура, а на дневном реду било је близу тридесет тачака. 

 

 

Велики део усвојених односио се на предлоге одлука о изменама Одлука и грађевинском земљишту, прибављању непокретности у јавну својину Града. 
Између осталог, данас је усвојен и Предлог Измена и допуна Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини  града Зрењанина за 2023. годину. 

Усвојени су и предлози одлука о изради Плана детаљне регулације радне зоне ''Југоисток II - Е'' у Зрењанину, изради Плана детаљне регулације обилазнице државног пута IБ реда број 13, око насеља Меленци, као и о изради Измена и допуна Плане генералне регулације насељеног места Ечка и предлог Одлуке о покретању поступка прибављања непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом на непокретностима, а у циљу пресељења Савремене галерије уметничке колоније ''Ечка'' Зрењанин.

 

 

У наставку седнице, чланови Градског већа усвојили су извештаје о реализацији програма пословања јавних комуналних предузећа и установа културе и извештаји о раду Центра за социјални рад, Апотеке Зрењанин и Службе ванинституционалне заштите Геронтолошког центра за 2022. годину. 

Предочен је и усвојен и Извештај о раду Градске управе града Зрењанин за 2022. годину. Известилац по тој тачки, начелник Градске управе Ненад Домјесков је рекао да је реч о редовном извештају који се подноси сваке године и да су све организационе јединице доставиле извештаје који су затим обједињени у целокупни, а на основу којих ће се утврдити у којим сегментима се може још више побољшати рад Градске управе. 

 

 

Утврђен је, затим и Предлог Одлуке о усвајању Етичког кодекса функционера локалне самоуправе, а известилац по тој тачки дневног реда била је Златинка Јефтић која је казала да је  Стална конференција градова и општина - Савез градова и општина Србије (СКГО) израдила модел Етичког кодекса функционера локалне самоуправе. Модел Етичког кодекса функционера локалне самоуправе се састоји од 12 етичких начела и односи се на сва лица изабрана, постављена и именована у орган општине или града, јавног предузећа, установе и другог правног лица чији је оснивач или члан локална самоуправа, у орган привредног друштва у којем удео или акције има правно лице чији је оснивач или члан локална самоуправа, као и на чланове тела која оснивају органи локалне самоуправе.

 

 

По завршетку седнице новинарима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац који је оценио да је данас усвојено неколико одлука које су од интереса за град и даљи развој града Зрењанина. 
- Приступили смо изради плана детаљне регулације Ечка с јасним циљем да простор Каштела туристички употпунимо, а улазимо и у Индустријску зону решавањем проблема и изградњом нових саобраћајница у њима. Чињеница је и да смо донели одлуку о проширењу програма за отуђење градског грађевинског земљишта будући да за тим постоји потреба инвеститора, а за сада је то земљиште неискориштено – рекао је Сантовац и навео да су извештаји о раду и пословању зрењанинских предузећа и установа прилика да се стекне увид у њихов рад.

 

 

Веома је важно, рекао је, и то што се уз Републичку дирекцију за имовину стичу услови да Савремена галерија буде пресељена у зграду Палате српске задружне банке и уједно изразио задовољство што установе културе бележе повећан број посетилаца, примера ради, садржаје Културног центра посетило је више од 130.000 посетилаца, а 22. 800 их је било у Народном позоришту.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7001/GRADSKO_VECE_10_05_2023_00.jpg