На Међународни дан породице Град Зрењанин организовао поделу нових 60 ауто-седишта бебама рођеним ове године у зрењанинском породилишту

Акција доделе ауто-седишта за бебе рођене ове године у зрењанинском породилишту настављена је данас, симболично на Међународни дан породице. Акцију традиционално, већ десет година, организују Град Зрењанин и Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града, а ове године биће најмасовнија до сада по пошто ће, у неколико циклуса, бити додељено укупно 250 седишта.   
 
 
 
 
На свечаности у Градској кући седишта је родитељима уручио градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Ове године акција је почела пре два месеца, доделом првих 60 седишта, данас их је додељено још толико, а градоначелник је истакао да додела ауто-седишта за бебе представља једну од мера пронаталитетне политике које спроводи Град Зрењанин, али и доприноси побољшању безбедности свих учесника у саобраћају и смањењу саобраћајних незгода на путевима на територији Града Зрењанина. 
 
Честитајући присутнима Међународни дан породице, градоначелник је указао на породичне вредности и подизање свести о значају породице као основне ћелије друштва, посебно у овом трагичном периоду у Србији. 
“Ми, као локална самоуправа и ви, као родитељи, као породица, треба да негујемо здраве породичне односе, који јачају и нашу локалну заједницу и наше друштво. У оквиру мера којима пружамо подршку родитељству, ово је једна од активности коју реализујемо десет година и до пре три године смо делили по шездесет седишта, сада ће их бити 250. Као град, трудимо се да на различите начине помажемо и подстичемо родитељство, унапређујемо пронаталитетну политику, на јесен ћемо, по други пут, ђацима првацима доделити бесплатне уџбенике, уз торбе са припадајућим прибором, наравно издвајамо средства и за стипендије нашим ученицима и студентима, субвенционишемо цене месечних карата, боравак у нашим вртићима”, казао је градоначелник и додао да у свему томе Град Зрењанин има подршку од стране Владе Републике Србије, Министарства за бригу о породици.
 
 
 
 
“Конкурисали смо за отварање још неколико јаслених и вртићких група у нашим насељеним местима, где је за то исказана потреба, што је добар знак. Отворили смо 14 таквих група у селима, настављамо даље и проширујемо те активности”, казао је градоначелник Салапура. 
 
Након уручења седишта, одржана је и кратка едукација о значају правилног постављања и  коришћења ауто-седишта, коју је одржала саветница Марина Спасић
 
 
 
 
Међународни дан породице прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација, 1993. године, са жељом да истакне важност породичног живота. Породица, као основна јединица друштва, захтева заштиту, помоћ и подршку од својих чланова, али и друштва, јер једино на тај начин свако појединачно може дати свој оптимални допринос заједници у којој живи.
 
Уједињене нације су и формално заштитиле породицу путем Универзалне декларације о људским правима, Декларације о друштвеном напретку и развоју, те Конвенције о укидању свих облика дискриминације против жена.
 
Међународни дан породице обележава се на различите начине широм света, с циљем постизања једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, дељења кућних обавеза и дужности, заштите породице и помоћи при испуњавању одговорности према заједници. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7009/SEDISTA_BEBE_MAJ_2023_0.jpg