Недеља Црвеног крста - седница Скупштине ЦК Зрењанин,  добровољно давање крви и показна вежба, признање градоначелнику

Недеља Црвеног крста, која је започела Светским даном Црвеног крста (8. мај), обележава се у Зрењанину низом активности, којима се указује на значај хуманости, солидарности у оквиру заједнице, волонтерског рада, помоћи угроженом становништву, добровољног давалаштва крви и сличних акција, обухваћених кроз рад те организације. 
 
Честитку Црвеном крсту Зрењанин, поводом Светског дана Црвеног крста, упутио је и градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, истакавши да смо небројено пута били сведоци њихове хуманости, солидарности, волонтерског рада у корист читаве заједнице. 
“Оно што посебно краси ваше чланове и активисте особине су којима би свако људско биће требало да тежи - присуство емпатије, алтруизма, воље, жеље и способности да се помогне другима, којима је у неком тренутку помоћ неопходна. Град Зрењанин, локална самоуправа, увек ће бити уз вашу организацију и  активности које реализујете и подржавати вас у свему што чините за локалну заједницу”, поручио је градоначелник руководству Црвеног крста. 
 
 
 
 
На редовној годишњој седници Скупштине Црвеног крста Зрењанин за ову годину, одржаној јуче, усвојени су Извештај о раду Црвеног крста Зрењанин у 2022. години и План рада за 2023. годину, а уручена су и признања за активности у организацији најзаслужнијим волонтерима и сарадницима. Александра Танасијевић, секретарка Црвеног крста Зрењанин, поменула је да је седница Скупштине организована у Недељи Црвеног крста, на Национални дан добровољних давалаца крви, 11. мај.
“Уз бројне активности које свакодневно реализујемо, некако се наш рад, по правилу, повезује и јасније види у кризама и несрећама, попут поплава, епидемија, током имунизације... Тако и у овим тешким временима, након трагичних догађаја који су се догодили у Србији у току прошле недеље, вредности Црвеног крста добијају наново на значају – циљ нам је да у свима нама пробудимо и подстакнемо људскост, хуманост, солидарност и толико неопходну саосећајност. Црвени крст је окренут ка човеку, а обраћањем пажње на потребе људи око нас можемо, не чекајући да то уради неко други, можемо корак по корак, добротом, да мењамо свет око нас”, рекла је Танасијевић. 
 
Током свечаности уручени су Медаља, Златни знак и Сребрни знакови Црвеног крста Србије, признања организације, које је уручила председница Црвеног крста Зрењанин др Соња Капелер Пушкарић. Медаљу Црвеног крста заслужио је дугогодишњи активиста Мирослав Копривица
 
 
 
Златни знак Црвеног крста Србије уручен је градоначелнику града Зрењанина Симу Салапури, за изузетну подршку и подизање капацитета организације, као и за дугогодишњи волонтерски рад. Посебна захвалност упућена му је као вишеструком добровољном даваоцу крви и иницијатору оснивања фонда „Спортом за боље сутра“. 
 
Уз захвалност на додељеном признању, градоначелник се и јуче нашао међу добровољним даваоцима крви и на акцији, организованој у сали Зрењанинске гимназије, дао крв по 47. пут. 
 
 
 
 
Програм Скупштине Црвеног крста увеличали су, уметничким наступом, чланови Омладинског мешовитог хора средње музичке школе “Јосиф Маринковић“ предвођени диригентом, професорком Зорицом Козловачки. Химну “Боже правде“ интерпретирала је солисткиња Васкрсија Ковачевић
 
Обележавање Недеље Црвеног крста завршава се сутра (субота, 13. мај), на Тргу слободе, заједничком показном вежбом и такмичењем екипа у пружању прве помоћи. Реализација вежбе, која почиње у 10 часова, планирана је у сарадњи с припадницима ватрогасно-спасилачког батаљона из Зрењанина и делом јединице Цивилне заштите опште намене Града Зрењанина, а биће представљено спасавање, правилно пружање прве помоћи, изглед и функционисање пријемно-тријажног шатора у случају земљотреса и пожара. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7005/CRVENI_KRST_SKUPSTINA_2023_I_DDK_GRADONACELNIK_0.jpg