РК “Пролетер” обележио годишњицу од највећег успеха у историји: емотивно окупљање најславније генерације зрењанинских рукометаша

Петог и 19. маја 1991. године одигране су две најзначајније утакмице у историји рукометног, али и свих “лопташких” спортова из нашег града - играчима “Пролетер Нафтагаса” недостајао је у двомечу против шпанске “Барселоне” само један гол за освајање титуле шампиона Европе (23:21 у Зрењанину, 17:20 у Барселони). Данас су се, тим поводом, у Зрењанину окупили представници те славне “Пролетерове” генерације, евоцирајући успомене на тадашње догађаје и резултате, и одајући почаст саиграчима који више нису међу живима. 
 
 
 
Планирана за мај 2021. године, ова прослава је тада одложена због епидемије коронавируса, а сада су се на њој окупили играчи и руководство клуба, предвођени тренером те генерације и једним од најбољих наших рукометаша свих времена, Момиром Рнићем. Позиву се одазвао и некадашњи председник клуба Драган Баста, као и већина играча из прве поставе и резервног састава. Прослави су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, генерална секретарка Спортског савеза града Вукосава Ђапић Атанацковић, одборник Скупштине града и координатор за спорт Синиша Вукић, актуелни председник РК “Пролетер” Милан Милошевић, као и представници рукометних савеза Србије и Војводине.    
 
 
 
 
Из генерације која је играла мечеве финала Купа европских шампиона више нису међу живима голмани Жељко Ђурђић - Џиги, Жељко Бјелица и капитен Јован Славковић. Њима, као и почившим члановима стручног штаба и управе клуба, одата је почаст. Болест је омела Сашу Бабића да данас буде присутан, а од тадашњих првотимаца изостао је још и Блажо Лисичић. У знак сећања на тај блистав спортски успех, додељене су пригодне плакете свим играчима и члановима управе, а примили су их и чланови породица преминулих играча. 
 
 
 
 
Учеснике и госте прославе поздравио је градоначелник Симо Салапура, који је, пре свечаног скупа у Барокној сали Градске куће, са сарадницима приредио и пријем за учеснике у свом кабинету. 
“У светлу претходних трагичних догађаја у нашој земљи, данас је потребно да још више причамо о значају спорта, спортских величина, о васпитању и образовању нараштаја који долазе. Овај скуп и ово подсећање један су од начина да се одупремо негативним изазовима модерног доба, не знам колико ћемо бити успешни, јесте то тешко, али вреди покушавати, баш као што је то радио “Пролетер” пре тридесет година, када је, из једног малог града, у европским оквирима, стигао до тако великог резултата. Много се ствари променило од тада, али остаје она исконска, спортска потреба за победом, да се нешто унапреди и буде боље, и хвала свима који су тада уградили део себе у победе и освојене титуле”, казао је градоначелник и додао да је данас тешко напунити спортску дворану, било каквим догађајем, а на утакмицама “Пролетер Нафтагаса” било је и преко пет хиљада гледалаца. 
 
“Ја инсистирам да негујемо ту културу сећања на све важне догађаје, појединце, легендарне спортске актере, јер мислим да одатле можемо да црпимо снагу и будемо пример и инспирација онима који долазе, да покушају да достигну ваше резултате или, још боље, да вас превазиђу. То јесте тежак задатак за све нас, али је битно да се траје, то је најтеже у спорту, и да се тежи победама. На крилима и “Пролетеровог” успеха, успеха свих наших спортиста, тимова и појединаца, стигли смо до титуле “Европског града спорта” 2021. године. 
 
 
 
 
Рукометна и спортска легенда наше земље, тада на тренерској клупи, Момир Рнић, изразио је велико задовољство због поновног окупљања после толико времена, пожелео свима добро здравље, уз подсећање на оне којих више нема.
“Ово је историја “Пролетера”, историја спорта и града Зрењанина, ово је спортски успех за који би волео да буде надмашен, не треба живети у прошлости, али морамо напоменути, што је исписано и на овим плакетама и фотографијама, “ко нема прошлост, тај нема ни будућност”. О нашој прошлости се прича, данас смо ту да је још једном обележимо, али бих  ја био срећан када би неке друге генерације, једног дана, град Зрењанин довеле опет до спортских висина до којих сте га ви довели, не мора да буде у рукомету, може у било ком другом спорту”, поручио је Рнић.   
 
Пригодним речима обратио се и некадашњи председник клуба, Драган Баста, а сећања на поједине догађаје из славног “Пролетеровог” периода евоцирао је и тадашњи члан управе клуба, спортски новинар Будимир Цвијетић, данас и у улози модератора скупа. 
 
 
 
У периоду од десет година - од 1984. до 1994. године - РК “Пролетер Нафтагас” у домаћим такмичењима освојио је две титуле државног првака Југославије (1990, 1992), четири титуле вицешампиона (1984, 1989, 1991, 1994) и три пута играо у финалима националног купа. У европским такмичењима, уз титулу вицешампиона Европе, “Пролетер” је 1990. године био и финалиста другог по рангу европског такмичења, ЕХФ купа, када је поражен од руске екипе СКИФ Краснодар (27:25, 13:29). Два пута је стигао и до полуфинала тог такмичења (1986, 1992.). Рукометаши “Пролетера” актуелни су чланови Суперлиге Србије.  
 
Састав “Пролетер Нафтагаса” који је маја 1991. године играо у финалу Купа европских шампиона: голмани Жељко Ђурђић, Драган Врговић и Жељко Бјелица, Блажо Лисичић, Никола Аџић, Владимир Видић, Саша Бабић, Растко Стефановић, Горан Арсенић, Зоран Томић, Стево Никочевић, Јован Славковић (капитен), Драган Кукић. Тренер је био Момир Рнић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7007/PROLETER_BARCELONA_GODISNJICA_0.jpg