Обележавање Светског дана животне средине у Зрењанину - промоција рециклаже лименки на Тргу слободе и седница Зеленог савета града Зрењанина

Поводом Светског дана животне средине, 5. јуна, Зрењанин се придружио рециклажној акцији која се спроводи у 16 држава света, под називом “Свака лименка се рачуна”. Зрењанин тако потврђује бригу о природи, пратећи уједно трендове у области циркуларне економије. На Тргу слободе постављена је “Pixelata” која, на креативан начин, подсећа грађане на велики потенцијал рециклаже. Присутни грађани и пролазници могли су да да дају свој допринос очувању природе тако што су искоришћену амбалажу могли да одложе на право место, у ранчеве које су носили промотери. 
 
Пункт су посетили и помоћница градоначелника Марија Дамјановић и представник пројекта “Свака лименка се рачуна” и Фондације RECAN Немања Марјановић
 
 
 
О акцији, покренутој у циљу подизања свести о значају рециклаже и одрживог развоја, Немања Марјановић је рекао да се спроводи трећу годину заредом, под глобалним називом “International Recycling Tour” .
“Акцијом желимо да подстакнемо грађане, сваког појединца, да рециклира и да пошаљемо поруку да од нас зависи какву ћемо природу оставити генерацијама које долазе. Циркуларна економија је основ одрживог развоја и преставља кључ за зелену будућност”, изјавио је Марјановић.  
 
 
 
“International Recycling Tour” покренут је како би се скренула пажња на значај заштите животне средине и рециклаже, као и на могућност бесконачног рециклирања алуминијума, с обзиром да су лименке амбалажа која може да се рециклира неограничен број пута, уз минималне губитке. Према најновијим истраживањима, тренутно се у Европи рециклира 73 одсто амбалаже од алуминијума, а крајњи циљ је да то буде и свих 100 одсто. Акција “Свака лименка се рачуна” и Град Зрењанин, на овај начин, заједнички дају допринос повећању стопе рециклаже у Србији. 
 
Обележавање Светског дана животне средине у нашем граду биће настављено данас на Царској бари, где ће се одржати 2. седница Зеленог савета града Зрењанина. Више о томе у посебној вести
 
Светски дан заштите животне средине обележава се сваке године 5. јуна, с циљем подизања глобалне свести на очување животне средине. Дан се обележава од 1973. године када га је установила Генерална скупштина Уједињених нација и током протеклих пет деценија је прерастао у највећу међунационалну платформу за очување животне средине. 
    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7037/ZELENA_AGENDA_RECIKLAZA_0.jpg