Седница Скупштине града: првим ребалансом буџета укупни приходи у градској каси увећани за 12,4 одсто, угоститељски објекат “Мотел” враћа се граду

Скупштина
Седница Скупштине града, 29. у актуелном сазиву, одржана је данас у Барокној сали Градске куће и почела је потврђивањем мандата одборника Марка Ковачевића (СНС), изабраног са листе “Александар Вучић - За нашу децу” уместо Синише Вукића који је поднео оставку на ту функцију. Седницом је председавао Чедомир Јањић
 
 
 
Међу 37 тачака дневног реда нашли су се и предлози Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Зрењанина за 2023. годину, као и Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом - без накнаде. Првом одлуком, извршен је први овогодишњи ребаланс буџета, на основу ког су укупни приходи у градској каси увећани за 12,4 одсто и сада износе 7,120,037,437 динара. Првобитном Одлуком о буџету за 2023. годину, планирани су приходи у износу од 6,333,686,924 динара. 
 
У складу с наведеним ребалансом, Скупштина је усвојила низ одлука о изменама и допунама програма пословања јавних предузећа и установа, односно директних и индиректних буџетских корисника. 
 
 
 
Предлогом Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом - без накнаде завршен је вишегодишњи поступак враћања граду угоститељског објекта и припадајућих парцела на простору СРЦ “Ада” Шумице, познатом као “Мотел”. Након позитивног документа приспелог од стране Владе Републике Србије, Град Зрењанин поново је власник тог простора на излетишту и у наредном периоду моћи ће да размишља у правцу његовог уређења или неке друге намене. 
 
 
Одлуком о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина, непокретности из члана 1. ове Одлуке (угоститељски објекат, парцела под објектом, ливада, канал, шума и пашњак, укупне површине око 102 ара), прибављају се у својину града Зрењанинa ради стварања услова за санацију постојећег објекта, евентуалну изградњу нових објеката, као и за унапређење постојећих спортско - рекреативних садржаја на делу локалитета СРЦ “Мотел - Шумице”, а све у складу са важећим планским документима.
 
 
 
Коментаришући најзначајније одлуке данашњег заседања, градоначелник Симо Салапура истакао је да је приходна страна буџета, овим ребалансом, већа за скоро 800 милиона динара, захваљујући добрим економским параметрима и инвестиционим активностима.
- Повећани су приходи од пореза на зараде, за чак 9,3 процента у односу на децембар 2022. године, када је усвајан буџет за ову годину. Такође, значајан део повећања односи се на трансферна средства виших нивоа власти, са планираних 205 милиона на садашњих 609 милиона, и односи се на инвестиције које се реализују у нашем граду - прву фазу санације несанитарне депоније у зони “Југоисток” и наставак треће, завршне фазе реконструкције Градског стадиона. С овим новцем, који смо добили од виших нивоа власти, и оним који смо планирали у овој години, у оквиру појединачних програма, буџет за екологију, заштиту животне средине, износи готово милијарду и сто милиона динара. То је рекордна сума, када причамо о екологији, еколошким стандардима у Граду Зрењанину, уз захвалност и недавно формираном Зеленом савету, чије су иницијативе допринеле да имамо овако велик буџет. Повећана су издвајања и за програме социјалне заштите, дечје заштите, предшколског, основношколског и средњошколског образовања, културе и спорта - казао је градоначелник.
 
 
Говорећи о Одлуци о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом - без накнаде, рекао је да је то представљало “горући” административни проблем и тачка спотицања, када је у питању развој и инвестирање у популарно зрењанинско излетиште “Мотел”, његову спортску, туристичку и рекреативну компоненту.  
- Очекује нас у наредном периоду потписивање уговора с Републичком дирекцијом за имовину, односно формални завршетак ове правне радње, затим тражења идејног решења и финансирања неког од решења, наравно, консултоваћемо о томе и јавност и стручњаке, шта би било најбоље за Зрењанинце да се изгради на “Мотелу” - објаснио је градоначелник. 
 
Одборници Скупштине града изабрали су данас и новог вршиоца дужности директора Установе “Резервати природе града Зрењанина” - ту функцију ће, до избора директора, вршити Јасна Јованов, мастер професор биологије, запослена у тој установи.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7057/SKUPSTINA_23_06_2023_0.jpg