Светски дан добровољних давалаца крви традиционално обележен уручењем признања најзаслужнијим даваоцима крви

Уручењем признања најзаслужнијим даваоцима крви, Организација Црвеног крста у Зрењанину традиционално је данас обележила 14. јун, Светски дан давалаца крви чији је овогодишњи слоган „Без давалаца крви, животу су руке везане“.
 
 
 
Свечаност je одржана у Градској кући, а признања вишеструким добровољним даваоцима уручио је начелник Градске управе Ненад Домјесков - Тибору Липтаку који је крв дао 100 пута, затим Живи Петрову који је крв дао 75 пута, као и Страхињи Јанићу, Драгану Проле, Александру Тенекешу, Михаљу Шварцу, Вујици Стојкову, Љиљани Пасуљевић Кандић, Дејану Радивојкову, Љубиши Јанчићу и Драгану Ратићу, који су крв дали 50 пута.
    
Добитници признања за 35 пута дату крв су Стева Кочалка, Љубиша Михајлов, Жељко Јањеш, Дејан Бошков, Горан Ненин, Владимир Шофранко, Павле Миленовић, Срђан Поповић, Никола Јовић, Владимир Ђурић, Радован Гребенаров, Саша Братић и Надица Стевановић Буркић, а признања им је уручила помоћница градоначелника Снежана Вучуревић.
 
 

Секретар Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић уручила је Плакете “Широко срце” која се додељује онима који су постигли изузетне резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у 2022. години: ЕТШ "Јован Трајковић“ , ТФ "Михајло Пупин“, компанији "Дрекслмајер“ , МЗ "Доситеј Обрадовић“ и инфо-порталу "Волим Зрењанин“. 
 
 

Обраћајући се на тој свечаности, начелник Домјесков је изразио задовољство да све даваоце крви поздрави у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име и да им уједно честита Светски дан добровољних давалаца крви. 
- Ово је већ традиционалан сусрет у Градској кући, сваке године на данашњи дан, 14. јун, када користимо прилику да укажемо поштовање према вама који дајете крв и на тај начин спашавате нечији живот. Ваша хуманост, емпатија и солидарност нешто су што би требало да буде путоказ и за све друге људе, да крену вашим примером и на томе вам још једном захваљујем. Захваљујем се такође и зрењанинској организацији Црвеног крста на преданом раду и свим активностима које чине на добробит локалне заједнице, с обзиром да је добровољно давање крви само једна у низу тих свакодневних активности. Циљ нам је да заједничким акцијама у наредном периоду повећамо број добровољних давалаца крви, да достигнемо оно што је жеља и здравствених радника и оних којима је потребна та врста помоћи - да у здравственим установама крв чека пацијента, а не обрнуто, што се сада неретко дешава – рекао је он и пожелевши им добро здравље и да се оваквим лепим поводима виђају и наредних година. 
 
 
 
Александра Танасијевић најпре се захвалила свим даваоцима и такође им честитала Дан добровољних давалаца крви који, како је навела, обележавају са три активности.
- Уручили смо награде најбољим ученицима на конкурсу „Крв живот значи“ а који су послали најбоље радове на ликовно - литерарни конкурс, потом данас је организована акција добровољног давања крви и преко 50 људи је даровало крви у великој сали Црвеног крста и наравно круна обележавања данашњег дана је овај догађај у Градској кући који смо уприличили у част вишеструких добровољних даваоца крви и тиме им се захвалили – рекла је Танасијевић.
 
Она је истакла и да је у току претходне године кроз 64 акције прикупљено укупно 2.500 јединица драгоцене течности, а да су посебно поносни на прва давања и да је више од 500 оних који су се придружили најхуманијој породици добровољних давалаца крви и који су први пут даровали крв.
- За све даваоце, посебно вишеструке који примају признање, немамо довољно правих речи којима бисмо исказали сву захвалност и сво поштовање у име зрењанинских пацијената и здравствених установа и у име свих оних чији су животи спасени и који су захваљујући њима излечени – додала је још Александра Танасијевић.
 
У уметничком делу програма наступила је Анђелина Шварц, ученица средње музичке школе "Јосиф Маринковић".
 
 
Светски дан давалаца крви установљен је Резолуцијом Светске здравствене организације из 2005. године и посвећен је добровољном давању крви, његовом значају и популаризацији. Обележава се у знак сећања на датум рођења аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера (1868-1943), заслужног за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7047/ddk_00.jpg